Tort serowy

Składniki:
Biszkopt:
8 jajek
szklanka cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka octu
1,5 szklanki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka oleju
łyżka wody

Masa serowa:
3 jajka
szklanka cukru
2 opakowania serków homogenizowanych
pół szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
200 g masła
Bita śmietana:
250 ml śmietanki 30 %
łyżka żelatyny rozpuszczonej w pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody
Dodatkowo:
dżem truskawkowy

Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i dalej ubijamy.
Żółtka wymieszać z octem, proszkiem do pieczenia i dodać do białek.  Wymieszać.
Do masy przesiać obie mąki. Dodać olej i wodę. Dokładnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem śniadaniowym. Przelać ciasto. Piec 45 min w temp. 180. Wystudzony  biszkopt przekroić na 3 części.
Rozbić jajka  i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać stopione, przestudzone masło i wymieszać.  Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do masy. Dodać serki homogenizowane i wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i znów wymieszać.
Na pierwszy krążek dać masę serową, na to wyłożyć dżem. Przykryć drugim krążkiem i znów posmarować masą serową, przykryć kolejnym krążkiem. Śmietanę ubić na sztywno, dodać żelatynę, wymieszać i poczekać aż lekko zastygnie. Wysmarować wierzch i boki tortu.
Ozdobić według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger