Biszkopt: 5 jajek5 łyżek mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej5 łyżek cukrułyżeczka proszku do pieczeniakilka kropel aromatu do ciastaMasa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki3 łyżki cukru pudru3 łyżki żelatynyDodatkowo: 2 galaretki truskawkowe
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, olej i aromat. Miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na pół.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na 5 minut.Dolewamy wrzątku aby całość zajmowała ponad pół szklanki wody , mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier puder, na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę.
Masę wlewamy na biszkopt, przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy drugą część masy.
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ( używamy odrobinę mniej wody). Studzimy i tężejącą wylewamy na nasze ciasto.
0,5 kg świeżych ogórków3 ziemniaki2 marchewki2 korzenia pietruszkiŁyżka masła1 kostka rosołowasól,pieprz1 łyżka posiekanego koperku2 łyżki śmietany
Ogórki obrać i pokroić w niedużą kostkę.
Na maśle podsmażyć ogórki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa zalać wodą, wrzucić kostkę rosołową. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać ogórki, doprawić do smaku.Zupę zagęścić śmietaną i dodać posiekany koperek.
1 kg zmielonego sera
1 szklanka cukru
niepełna szklanka kaszy manny
8 jaj
250 g masła
garść rodzynek
szczypta soli
dodatkowo : cukier puder
Twaróg zmielić. Masło roztopić i schłodzić.5 żółtek i 3 całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do sera i zmiksować, dodać przestudzony tłuszcz i utrzeć, potem stopniowo dodawać kaszę i ucierać wszystko do połączenia składników.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Rodzynki przelać wrzątkiem, odsączyć i posypać 2 łyżkami mąki pszennej, wymieszać. Dodać do białek, wymieszać. Pianę z rodzynkami dodać do masy serowej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni ok 60 min.Po tym czasie zostawić w piekarniku przez ok. pół godziny.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.