Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką


Biszkopt: 5 jajek5 łyżek mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej5 łyżek cukrułyżeczka proszku do pieczeniakilka kropel aromatu do ciastaMasa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki3 łyżki cukru pudru3 łyżki żelatynyDodatkowo: 2 galaretki truskawkowe

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, olej i aromat. Miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na pół. 

Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na 5 minut.Dolewamy wrzątku aby całość zajmowała ponad pół szklanki wody , mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. 
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier puder, na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę.
Masę wlewamy na biszkopt, przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy drugą część masy. 
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ( używamy odrobinę mniej wody). Studzimy i tężejącą wylewamy na nasze ciasto. 



Zupa ze świeżych ogórków

Zupa ze świeżych ogórków



0,5 kg świeżych ogórków3 ziemniaki2 marchewki2 korzenia pietruszkiŁyżka masła1 kostka rosołowasól,pieprz1 łyżka posiekanego koperku2 łyżki śmietany

Ogórki obrać i pokroić w niedużą kostkę. 
Na maśle podsmażyć ogórki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa zalać wodą, wrzucić kostkę rosołową. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać ogórki, doprawić do smaku.Zupę zagęścić śmietaną i dodać posiekany koperek. 
Prosty sernik z  kaszą manną

Prosty sernik z kaszą manną


1 kg zmielonego sera
1 szklanka cukru
niepełna szklanka kaszy manny
8 jaj
250 g masła
garść rodzynek
szczypta soli
dodatkowo : cukier puder

Twaróg zmielić. Masło roztopić i schłodzić.5 żółtek i 3 całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do sera i zmiksować, dodać przestudzony tłuszcz i utrzeć, potem stopniowo dodawać kaszę i ucierać wszystko do połączenia składników.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Rodzynki przelać wrzątkiem, odsączyć i posypać 2 łyżkami mąki pszennej, wymieszać. Dodać do białek, wymieszać. Pianę z rodzynkami dodać do masy serowej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni ok 60 min.Po tym czasie zostawić w piekarniku przez ok. pół godziny.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger