Pierogi z mięsem okraszone boczkiem


  • ciasto : 0,5 kg mąki,
  • Jajko
  • 3/4 szkl gorącej wody
  • szczypta soli
  • farsz: 250g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek.
Gdy cebula się przesmaży i zmięknie dodać mięso mielone i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.

Zostawić do ostygnięcia.

Do miski wsypać mąkę i sól . Dodać jajko, mieszać. Następnie dodawać stopniowo gorącą, przegotowaną wodę i wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto.
Podzielić ciasto na części, wałkować na cienkie placki i wykrawać szklanką okrągłe placki. Napełnić farszem i zlepiać.
Gotować w osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia na powierzchnie, od czasu do czasu mieszając.
Pierogi serwować z podsmażonym boczkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger