Sernik z rodzynkami
- Ciasto: 3 szkl mąki
- margaryna
- szklanka cukru
- jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka
- 5 jaj
- szklanka cukru
- 0,5 margaryny
- 1,5 budyniu waniliowego
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 garście rodzynek
Ciasto: Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i zagnieść z nich elastyczne ciasto. Następnie przełożyć je na stolnicę i wyrabiać. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blaszki z papierem do pieczenia.
SER: Margarynę rozpuścić w rondelku i zostawić do ostygnięcia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ser, żółtka, cukier, budyń, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wrzucić do miski i delikatnie wszystko miksować. Następnie wlać rozpuszczoną margarynę i nadal miksować do połączenia składników. Dodać rodzynki i wymieszać za pomocą łyżki. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Tak przygotowaną masę serową wylać na kruche ciasto. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około 45 minut.
Gotowy sernik posypać cukrem pudrem.
SER: Margarynę rozpuścić w rondelku i zostawić do ostygnięcia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ser, żółtka, cukier, budyń, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wrzucić do miski i delikatnie wszystko miksować. Następnie wlać rozpuszczoną margarynę i nadal miksować do połączenia składników. Dodać rodzynki i wymieszać za pomocą łyżki. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Tak przygotowaną masę serową wylać na kruche ciasto. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około 45 minut.
Gotowy sernik posypać cukrem pudrem.