- Ciasto : szklanka cukru
- 125 ml wody
- 250g masła
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 4 jajka
- 270g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 30-40g przyprawy do piernika
- Masa: 420g waniliowego serka homogenizowanego
- 200g śmietanki kremówki 30%
- 2 galaretki malinowe
- 1 łyżeczka żelatyny
- 400ml wrzątku
- 2-3 łyżki dżemu malinowego
- Polewa: 125g masła
- 2 łyżki wody
- szkl cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego Masło, cukier, wodę i kakao przełożyć do garnuszka i podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Do masy dodać przyprawę do piernika, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.Formę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180°C. Wystudzoną masę przelać do misy i miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku,Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na pianę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do przygotowanej formy i piec przez 40 minut . Ciasto wystudzić, odciąć wypukły wierzch i przeciąć wzdłuż na dwa placki równej grubości.
- Przygotować masę sernikową. Galaretki i żelatynę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Serek homogenizowany rozmieszać, by był gładki, powoli dolewać do niego galaretkę, cały czas mieszając. Śmietankę ubić i dodać do masy, wymieszać.
Blat ciasta ułożyć w formie wyłożonej folią lub papierem do pieczenia i posmarować go dżemem. Lekko tężejącą już masę przelać na ciasto i przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki, aby nadzienie stężało.
Przygotować polewę. Masło, cukier puder i wodę przełożyć do garnuszka i podgrzewać na wolnym ogniu, aż składniki się rozpuszczą.
Dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciepłą polewę wylać na ciasto. Odcięty z wierzchu kawałek ciasta zmiksować na okruszki i posypać nimi wierzch ciasta. Całość schłodzić
kakao