Przechowywanie pieczywa - 7 porad

1. Chleb  powinniśmy przechowywać w płóciennym woreczku, a nie w torebce foliowej.
2. Przynajmniej raz na tydzień pojemnik na pieczywo należy przetrzeć wodą z octem, dzięki temu chleb nie będzie pleśniał.
3. Chleb będzie dłużej świeższy jeśli do pojemnika włożymy jabłko.
4. Świeże bułki można zamrozić. Jeśli chcemy je odgrzać wystarczy, że zwilżymy powierzchnię wodą, a potem włożymy do rozgrzanego piekarnika.
5. Pieczywo tostowe powinniśmy przechowywać w lodówce, nie będzie wtedy pleśnieć. 
6. Powierzchnia przekrojonego chleba zachowa dłużej świeżość  jeśli przykryjemy ją wilgotnym papierem pergaminowym.
7. Aby posmarować masłem pieczywo chrupkie należy podłożyć pod spód drugą kromkę, wtedy wierzchnia się nie połamie. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger