Mięso mielone w andrucie w sosie z prawdziwków

Mięso mielone w andrucie w sosie z prawdziwków


  • Rolada: 1 wafel andruta
  • torebka ryżu
  • pół kg mięsa mielonego
  • jajko do panierowania
  • płatki owsiane do panierowania
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia
  • sos: 1000 g prawdziwków
  • 2 cebule
  • pęczek szczypiorku
  • 300ml bulionu
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
Rolada: Do garnka wlewamy tyle wody aby woreczek ryżu był w niej całkowicie zanurzony. Wodę zagotowujemy ze szczyptą soli, wkładamy torebkę ryżu. Ryż gotujemy ok. 15 min. 
Ryż z rozciętej torebki przekładamy na sito, w celu odsączenia zbędnej wody.
Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na oleju. 
Mięso mieszamy z ryżem i naszym farszem smarujemy wafel. Gdy wafel nam troszkę namoknie zwijamy go w roladę. Roladę kroimy w plastry, panierujemy w jajku i płatkach i podsmażamy na oleju. 

Sos z prawdziwków: Grzyby oczyszczamy Większe kroimy. Cebulę siekamy. Grzyby i cebulę przesmażamy na rozgrzanym maśle.
Zalewamy bulionem. Dusimy kilkanaście minut.
Zagęszczamy mąką, zabielamy śmietaną.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem. Chwilę podduszamy.
Podajemy z naszą roladą.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów



Składniki:
1,5 kg pomidorów mięsistych
łyżka masła
wywar: 2 litry wody
2 marchewki
pietruszka
por
sól
przyprawa maggi

Do garnka wlać wodę, dodać umyte i obrane ze skórki warzywa, pół łyżeczki soli i gotować. 
Do innego garnka dać masło i pokrojone w kostkę pomidory, dusić mieszając, aż będą płynne.
Jak wywar będzie gotowy wyjąć z niego warzywa i na sitku przetrzeć do wywaru pomidory.
Zupę doprawić do smaku. Podawać z ryżem lub kluseczkami.
Naleśniki z mąki jaglanej

Naleśniki z mąki jaglanej



Składniki:
szklanka mąki jaglanej,
2 jajka,
szklanka mleka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki oleju

Mąkę miksujemy z jajkami i mlekiem. Odstawiamy na 15-20 min.  Dodajemy ekstrakt i olej. Mieszamy.  ( Mimo rzadkiej konsystencji naleśniki smażą się bardzo dobrze). Naleśniki smażymy na złoty kolor.
Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger