Szybki i prosty sernik na zimno z truskawkami

Szybki i prosty sernik na zimno z truskawkami


  • Biszkopt: 3 jaja
  • 0,5 szkl mąki
  • 0,5 szkl cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa: sernik vitello o smaku waniliowym
  • 2 galaretki cytrynowe
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, żółtka. Wymieszać. Przełożyć do okrągłej formy. Piec ok 20 min. Odstawić do ostygnięcia.

Masa: Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać ze sernikiem. Wyłożyć na biszkopt.

Truskawki umyć, ułożyć na serniku. Galaretki czerwone przygotować według przepisu na opakowaniu. Zalać sernik. Wstawić do lodówki do stężenia.

Kotlety kalafiorowe ze smażoną cebulką i koperkiem

Kotlety kalafiorowe ze smażoną cebulką i koperkiem


  • Główka kalafiora
  • kostka rosołowa
  • cebula
  • pęczek koperku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki bułki tartej + szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
Kalafiora podzielić na różyczki. Ugotować z kostką rosołową na półmiękko. Odstawić do ostygnięcia, wyjąć z wody. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Koperek posiekać. Kalafiora stłuc jak ziemniaki, dodać jajka, 3 łyżki bułki tartej, pieprz do smaku, cebulę , koperek ,wszystko razem wymieszać. Formować kotlety, obtoczyć w bułce i smażyć na złoty kolor.
Ciasto delicja z masą jabłkową i galaretką

Ciasto delicja z masą jabłkową i galaretką


  • Biszkopt jasny: 5 jaj
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa : kg jabłek
  • galaretka cytrynowa
  • cynamon
  • biszkopt makowo - kokosowy : 8 białek
  • 20 dag cukru
  • 20 dag kokosu
  • 20 dag maku
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa: 0,5 l śmietany kremówki
  • galaretka cytrynowa
  • Ciastka delicje
  • 2 galaretki czerwone
Upiec biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz żółtka, wymieszać.
Wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min.

Upiec biszkopt makowo - kokosowy: Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min.

Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Uprażyć na patelni aż zmiękną. Galaretkę rozpuścić w 1/2 wody i wlać do ciepłych jeszcze jabłek. Gdy trochę stężeją wylać na blat jasny. Przykryć biszkoptem makowym.

Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklance wrzątku i odstawić do stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksować. Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt makowy.

Na masę śmietankową ułożyć delicje.

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i tężejące wylać na delicje.
Ciasto snickers

Ciasto snickers



  • Ciasto : 1/2 kg mąki
  • 1/2 margaryny
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody
  • orzechy : 25 dag orzechów włoskich
  • 1/2 margaryny
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżki miodu
  • Masa: 0,5 l mleka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl cukru
  • 20 dag masła
  • dodatkowo: powidło  śliwkowe 
    Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić je na 3 części i wstawić na pół godziny do lodówki. Dwie części ciasta rozwałkować, przełożyć do blaszki i upiec na złoty kolor. Orzechy drobno pokroić. Margarynę rozpuścić z cukrem i miodem, dodać posiekane orzechy i wszystko razem smażyć na złoty kolor. Trzecią część ciasta rozwałkować, przełożyć do blaszki i podpiec lekko. Tak przygotowane orzechy wyłożyć na podpieczone ciasto i całość zapiekać przez parę minut. Połowę mleka zagotować z cukrem. W drugiej połowie mleka roztrzepać żółtko z mąkami i całość wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż powstanie gęsty budyń, który pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać wystudzony budyń. Na placek kruchy rozsmarować powidło śliwkowe, następnie połowę masy i przykryć drugim plackiem kruchym, który również posmarować powidłem i resztą masy, na wierzch wyłożyć ciasto z orzechami.

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger