Murzynek z masą sernikową


  • Ciasto : szklanka cukru
  • 125 ml wody
  • 250g masła
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 4 jajka
  • 270g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30-40g przyprawy do piernika
  • Masa: 420g waniliowego serka homogenizowanego
  • 200g śmietanki kremówki 30%
  • 2 galaretki malinowe
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 400ml wrzątku
  • 2-3 łyżki dżemu malinowego
  • Polewa: 125g masła
  • 2 łyżki wody
  • szkl cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego Masło, cukier, wodę i kakao przełożyć do garnuszka i podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Do masy dodać przyprawę do piernika, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.Formę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180°C. Wystudzoną masę przelać do misy i miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym żółtku,Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na pianę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do przygotowanej formy i piec przez 40 minut . Ciasto wystudzić, odciąć wypukły wierzch i przeciąć wzdłuż na dwa placki równej grubości.
  • Przygotować masę sernikową. Galaretki i żelatynę rozpuścić we wrzątku i wystudzić. Serek homogenizowany rozmieszać, by był gładki, powoli dolewać do niego galaretkę, cały czas mieszając. Śmietankę ubić i dodać do masy, wymieszać.
    Blat ciasta ułożyć w formie wyłożonej folią lub papierem do pieczenia i posmarować go dżemem. Lekko tężejącą już masę przelać na ciasto i przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki, aby nadzienie stężało.
    Przygotować polewę. Masło, cukier puder i wodę przełożyć do garnuszka i podgrzewać na wolnym ogniu, aż składniki się rozpuszczą.
    Dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciepłą polewę wylać na ciasto. Odcięty z wierzchu kawałek ciasta zmiksować na okruszki i posypać nimi wierzch ciasta. Całość schłodzić
    kakao


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger