Rolada kakaowa z galaretką

Rolada kakaowa z galaretką


  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 4 jaja
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • Masa: 130 g serka mascarpone
  • 130 g śmietanki 36 %
  • 2 łyżki cukru
  • galaretka wiśniowa
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka dalej ubijać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy żółtkowej, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto na papier. Włożyć blachę do nagrzanego piekarnika, piec w 180 st do zrumienienia ciasta. Gdy rolada jest upieczona, zdjąć papier i zwinąć roladę w rulon.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do całkowitego stężenia. Pokroić galaretkę w paski.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka mascarpone, dalej ubijać.
Ciasto rozwinąć, posmarować kremem, ułożyć paski galaretki na brzegu ciasta i zwinąć w roladę. Włożyć do lodówki.

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger