Pomysły na farsze do naleśników - 5 propozycji

Pomysły na farsze do naleśników - 5 propozycji

1. Farsz pieczarkowy

2 łyżki oleju,
cebula,
500 g pieczarek,
300 g startego sera żółtego,
ziarenka smaku,
pieprz

Na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, posypujemy ziarenkami smaku. Do cebuli dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki, pieprz do smaku i smażymy wszystko razem.
Na każdy naleśnik kładziemy farsz oraz po łyżeczce startego sera. Naleśniki zapiekamy ok. 10 min.

2. Gyros naleśnikowy

0,5 puszki kukurydzy,
pierś z kurczaka,
przyprawa do gyrosa,
marchewka,
1/2 pietruszki,
kawałek selera,
cebula,
cebula czerwona,
2 łyżeczki pikantnego ketchupu,
2 łyżki oliwy,
3 łyżki sera,

Kurczaka oczyścić , pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros, wymieszać i odstawić na 10 min. Cebulę obrać i pokroić w piórka i obsmażyć na oliwie, wrzucić mięso i razem smażyć.  Na tarce zetrzeć obraną marchewką, pietruszkę i seler. Warzywa dorzucić do mięsa. Dusić razem ok. 10 min. Dodać kukurydzę. Doprawić ketchupem i przyprawą do gyrosa. Farsz nakładać na naleśniki, skropić oliwą, posypać serem  i zapiekać do momentu rozpuszczenia sera.

3. Farsz z soczewicy

25 dag soczewicy,
6 ząbków czosnku,
8 łyżek startego żółtego sera,
sól, pieprz, oliwa

Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na 5 h. Odlać wodę, nalać świeżą, wsypać szczyptę soli i ugotować w niej soczewicę do miękkości.  Soczewicę odcedzić  i  zmiksować z pogniecionymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Farsz nakładać na naleśniki, polać oliwą, posypać serem i zapiekać do rozpuszczenia się sera.

4. Farsz z szynką i suszonymi pomidorami

suszone pomidory w oleju,
6 plasterków szynki,
ser mozzarella,
czosnek, cebula

Szynkę pokroić w paski. Pomidory rozgnieść widelcem,  podsmażyć z pokrojonym drobno czosnkiem i cebulą. Dodać do szynki. Wszystko razem wymieszać.  Kłaść na naleśniki, posypać serem i zapiec w piekarniku.

5. Farsz z kawioru

20 dkg czerwonego kawioru,
sok z cytryny,
szklanka kwaśnej śmietany, kremowej

Kawior skropić sokiem z cytryny. Kłaść na naleśnik posmarowany śmietaną. Przed podaniem na gorący naleśniki położyć odrobinę masła.






Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i kalafiorem

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i kalafiorem

400 g dowolnego makaronu,
cebula,
filet z kurczaka,
500 g pieczarek,
200 g startego sera,
olej do smażenia,
kalafior,
250 ml śmietany 18 %,
2 jajka,
sól, pieprz, chilli, kurkuma, natka pietruszki

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Filet oczyścić, pokroić w kostkę, przyprawić solą pieprzem, kurkumą i podsmażyć na oleju wraz z pokrojoną w piórka cebulą. Pieczarki  obrać, pokroić w plasterki, oprószyć solą, pieprzem i podsmażyć.  Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente.
Przygotować sos:  Śmietanę wymieszać z jajkami i przyprawami.
Do naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron,  pieczarki, kurczaka z cebulą, kalafior, wylać sos i posypać startym serem i natką pietruszki. Piec ok. 25 min.

Pieczony kalafior

Pieczony kalafior

1 kalafior,
2 łyżki oliwy z oliwek,
0,5 łyżeczki papryki ostrej,
0,5 łyżeczki papryki słodkiej,
0,5 łyżeczki curry,
sól, pieprz,
2 ząbki czosnku

Kalafior podzielić na różyczki. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę i wsypać przyprawy, wymieszać. Wrzucić kalafior i obtoczyć w marynacie.  Czosnek rozgnieść i poukładać w naczyniu. 
Piec w piekarniku w 200 stopniach ok. 30 min. 

Szybki sernik kakaowy z masą brzoskwiniową

Szybki sernik kakaowy z masą brzoskwiniową


Biszkopt:

3 jaja,
0,5 szkl cukru,
0,5 szkl mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
4 serki homogenizowanych ( każdy po 150 g)
2 łyżki kakao,
330 ml śmietanki 30 %,
2 łyżki cukru pudru,
100 ml mleka,
5 łyżeczek żelatyny,


Mus brzoskwiniowy:
puszka brzoskwiń,
galaretka brzoskwiniowa

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę, dodać cukier, dalej ubijać. Dodać wymieszaną z proszkiem mąkę i żółtka. Wymieszać. Wylać na tortownicę o średnicy 26 cm. Piec ok. 15-20 min.
Wystudzić.

Serki wymieszać z kakao. Żelatynę zalać mlekiem i podgrzać  do rozpuszczenia żelatyny.  Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Do serka dodawać stopniowo mleko i połączyć ze śmietaną.
Masę przełożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki.

Brzoskwinie odsączyć, zmiksować, dodać do nich galaretkę, podgrzać do rozpuszczenia galaretki, wystudzić. Brzoskwinie wyłożyć na masę.  Wstawić na 3-4 h do lodówki.


Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger