Szybkie ciasto z kakao i migdałami w karmelu

Szybkie ciasto z kakao i migdałami w karmelu


  • Ciasto: 8 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Wierzch: 60 g margaryny
  • 60 g brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 60 g migdałów w płatkach
Ubić białka i pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodać żółtka, olej i wymieszana z proszkiem mąkę, dokładnie ucierać.
Połowę ciasta wylać na uprzednio przygotowana blaszkę.
Do pozostałej połowy dodać kakao i wykładać łyżką porcje na jasnym cieście.
Piec ok. 40 minut w 180 C.

Na patelni rozgrzać tłuszcz z cukrem i miodem. Kiedy się zacznie karmelizować, dodać migdały. Zamieszać i wylać masę na ciasto.
Odstawić na godzinkę.

Roladki schabowe z mielonym

Roladki schabowe z mielonym



  • 70 dag schabu bez kości
  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • cebula
  • sól, pieprz
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej
Schab pokroić w plastry, lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem.
Łopatkę wieprzową zmielić z dodatkiem cebuli. Doprawić do smaku i wyrobić na jednolitą masę.
Na plastry schabu nakładać farsz z łopatki. Następnie schab zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami lub szpikulcami do mięsa. Roladki panierować w jajku i bułce tartej. Piec w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.
Roladki drobiowe z marchewką i ketchupem

Roladki drobiowe z marchewką i ketchupem



  • filet z kurczaka
  • 3 marchewki
  • ketchup
  • 1/2 szkl mleka
  • vegeta, sól, pieprz, słodka mielona papryka
  • lubczyk
  • olej
Fileta umyć, osuszyć i podzielić na porcje, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
Obrane marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć na oleju, dodać mleko, ketchup i przyprawić, dusić.
Na rozbite kawałki mięsa kłaść porcje marchewki i zwijać. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger