Krokiety z mięsem mielonym

Krokiety z mięsem mielonym

Naleśniki:

2 jajka 
- pół łyżeczki soli
2 szklanki mleka
2 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 50 ml oleju

Nadzienie:

50 dag mięsa mielonego- 2 cebule- 3 ząbki czosnku- olej- 2 jajka2-3 łyżki bułki tartejsól-pieprz

-majeranek

-zioła prowansalskie

Panierka:- bułka tarta - jajka

Składniki na naleśniki mieszam ze sobą  dokładnie by nie powstały grudki. Naleśniki smażyć na oleju. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek zrumienić na oleju, dodać mięso, przyprawy i przesmażyć. Do przestudzonego mięsa wbić jajka, wsypać bułkę tartą, doprawić do smaku. 

 Mięso nakładać na naleśniki i zwijać krokiety. Każdego panierować  w jajku i bułce tartej, smażyć na oleju na rumiano z obu stron.
Roladki z mięsem mielonym w boczku z serem

Roladki z mięsem mielonym w boczku z serem

750 g mielonego,
1 bułka namoczona w zimnej wodzie,
2 jajka,
duża cebula pokrojona w kosteczkę,
sól, pieprz, łyżka majeranku,
100 g sera żółtego w kawałku,
10 plastrów boczku,
natka pietruszki do dekoracji

Mięso włożyć do miski, dodać bułkę odciśniętą z wody, cebulę, przyprawy, jajka, zagnieść na miękką masę. Na dłoni formujemy placki z mięsa mielonego, na środek  każdego dodajemy po kawałku sera i formujemy roladki.  Każdą roladkę owijamy boczkiem i układamy na blasze.  Posypujemy natką pietruszki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 w temp. 190 stopni. 

Klasyczne steki wołowe z patelni

Klasyczne steki wołowe z patelni

3 steki wołowe,
masło klarowane do smażenia,
sól, pieprz

Steki umyć, osuszyć, obsypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić steki. Smażyć z dwóch stron. Usmażone steki ściągnąć z patelni, ułożyć na talerzu, przykryć folią aluminiową i odczekać 5 min.


Ciasto drożdżowe z jabłkami dla leniwych - bez wyrabiania!

Ciasto drożdżowe z jabłkami dla leniwych - bez wyrabiania!

4,5 szkl mąki,
szklanka cukru,
4 roztrzepane jaja,
szklanka oleju,
3/4 szkl letniego mleka,
10 dkg drożdży
szczypta soli,
6 jabłek startych na tarce,
cynamon

Wszystkie składniki kładziemy warstwami. Najpierw rozkruszone drożdże, na to wysypujemy cukier, jaja, olej, mleko, przesianą mąkę i sól. Produkty muszą być ułożone równomiernie.  Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 h.
Po tym czasie składniki mieszamy ze sobą.  Blachę ( 26x30) wykładamy papierem, smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ciasto wykładamy do blachy, układamy owoce, posypujemy cynamonem i pieczemy ok 50 min.

Ciasto jest wysokie !


Torcik czekoladowy z bitą śmietaną i  bananami

Torcik czekoladowy z bitą śmietaną i bananami


Ciasto:
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
6 jaj,
1,5 szkl cukru
90 ml oleju,
70 ml mleka,
2 łyżki kakao

Masa:
500 ml śmietanki 30 %,
łyżka żelatyny,
3 łyżki cukru pudru,
4 banany,

Dodatkowo:
kakao do posypania,
sok z cytryny do skropienia bananów



Jaja wbić do misy, dodać cukier i miksować ok. 7 min. Na przemian dodać olej i mleko.  Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do składników i zmiksować. Tortownicę wyłożyć papierem, wysmarować masłem, osypać mąkę i przelać ciasto. Piec ok. 40 min. Po przestudzeniu przekroić na 2 części.

Banany obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny.

Śmietankę ubić, dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i zostawiać do ostygnięcia. Dodać do śmietanki, zmiksować.

Na pierwszy blat wyłożyć połowę masy śmietanowej, poukładać plasterki bananów. Przykryć drugim blatem, posmarować II częścią śmietany, przyzdobić bananami i posypać kakao.







Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger