Sos pomidorowy z mięsem i pieczarkami

Sos pomidorowy z mięsem i pieczarkami

Składniki:

mięso mielone - 350 g,
puszka pomidorów bez skórki,
cebula,
pieczarki - 200 g,
cebula,
łyżka oregano,
łyżka bazylii,
pieprz,
sól,
oliwa do smażenia

Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone pieczarki, mięso, przyprawić. Smażyć kilkanaście minut. Dodać pokrojone pomidory, wymieszać wszystko razem dokładnie.
Podawać z ugotowanym makaronem.

Tort śmietanowo - brzoskwiniowy

Tort śmietanowo - brzoskwiniowy


Składniki:
9 jajek,
3 szklanki mąki,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 szklanki cukru
4 łyżki kakao,
puszka brzoskwiń,
400 g śmietanki kremówki,
0,5 szklanki cukru pudru,
biała czekolada,
2 łyżeczki żelatyny,
pomarańczowy kokos,

Upiec biszkopt I:  Z 3 jajek oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, dodać 0,5 szklanki cukru dalej ubijać, dodać szklankę mąki wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia, dodać żółtka. Wszystko wymieszać. Wylać do tortownicy. Piec ok. 25 min.

Upiec biszkopt II : analogicznie do 1.

Upiec biszkopt III: analogicznie do  1 i 2 ale dodać też kakao.

Zrobić masę: Śmietankę ubić, pod koniec dodać cukier puder, rozpuszczoną i ostudzoną w kąpieli wodnej czekoladę, żelatynę rozpuszczoną 5 łyżkach  gorącej wody.

Brzoskwinie pokroić w mniejsze kawałki.

Biszkopt nr 1 nasączyć sokiem z brzoskwiń, wymieszanym z odrobiną wody.  Wyłożyć 1/3 masy. Na masę kłaść kawałki brzoskwiń, przykryć biszkoptem kakaowym, nasączyć sokiem z wodą, wyłożyć kolejną 1/3 część masy, znów ułożyć brzoskwinie, przykryć biszkoptem, nasączyć sokiem  z wodą. Wierzch oraz boki wysmarować pozostałą masą. Boki posypać kokosem i dowolnie ozdobić wierzch tortu.



Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger