Ciasto słonecznikowe z masą krówkową

Ciasto słonecznikowe z masą krówkową


  • Biszkopt : 8 jaj
  • 1,5 szkl mąki
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa : 300 g słonecznika
  • puszka masy krówkowej
  • margaryna
  • pół szklanki mleka
  • bita śmietana: 500 ml kremówki 30 %
  • łyżka żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Wymieszać. Wylać na brytfannę. Piec ok. 30 min.
Po wystudzeniu przekroić na pół.
Masa: Słonecznika podsmażyć z odrobiną margaryny, dodać mleko, wszystko mieszać aż do połączenia składników. 
Margarynę utrzeć na puch. Dodać połowę masy słonecznikowej i miksować. Stopniowo dodawać masę krówkową i wszystko razem ucierać. Masę wyłożyć na biszkopt i przykryć drugim.
Bita śmietana: śmietanę ubić na sztywno. Do śmietany dodać wystudzoną żelatynę, zmiksować i wylać na ciasto. Posypać pozostałym słonecznikiem.

Schab ze śliwką

Schab ze śliwką


  • 1 kg schabu bez kości
  • 200 g suszonych śliwek bez pestek
  • łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, majeranek, oregano
Schab umyć. Przy pomocy długiego noża zrobić na samym środku mięsa dziurę.
Do środka mięsa wciskać kolejno śliwki aż pojawią się na drugim końcu schabu. Skropić mięso sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut.
Schab przyprawić i posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Masło rozgrzać na patelni i na nim przysmażyć z obu stron schab. 
Przełożyć do brytfanny i wlać szklankę wody. Piec ok. godz pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i piec ok. 35 min. 
Sałatka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem

Sałatka ryżowa z kurczakiem i słonecznikiem


  • 200 g białego ryżu
  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • Puszka kukurydzy konserwowej
  • Puszka ananasa w plastrach
  • Biała część pora
  • 200 g łuskanych ziaren słonecznika
  • 3 łyżki majonezu
  • mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Przełożyć do miski. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki i oprószyć przyprawą do gyrosa. Smażyć, z obu stron, na złoty kolor, Dodać do ryżu.
Ananasa odcedzić z zalewy. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki.
Pora sparzyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do sałatki. Wymieszać. Słonecznik uprażyć na patelni, na złoty kolor. Wystudzić. Dodać do sałatki.Do sałatki dodać majonez i jogurt. 
Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger