Przepis na idealną masę budyniową

Przepis na idealną masę budyniową

Składniki:
250 g masła/  margaryny,
2 żółtka,
1/2 l mleka,
4 łyżki cukru,
łyżka mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej

0,3 l mleka gotujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną.
Kiedy mleko z cukrem zawrze, dodajemy roztwór z mleka i mąki, mieszamy aż zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodajemy żółtka, mieszamy. Odstawiamy budyń do ostygnięcia.   Masło ucieramy mikserem, dodajemy po łyżce budyniu, cały czas ucierając.
Zupa brokułowa

Zupa brokułowa

50 dag brokułów,
4 łyżki jogurtu naturalnego,
25 dag włoszczyzny,
pół pęczka natki,
1 szklanka mleka,
sól, pieprz




Włoszczyznę pokroić. Do osolonego wrzątku wrzucić włoszczyznę.  Gotować ok. 25 min,  dodać brokuł. Podgotować jeszcze ok. 5 min. Dodać jogurt wymieszany z mlekiem, doprawić. Doprowadzić do wrzenia i posypać natką, rozlać do talerzy.

Ciasto czekoladowe w 5 min !

Ciasto czekoladowe w 5 min !

Składniki:
Jajko,
4 łyżki cukru,
4 łyżki mąki,
2 łyżki kakao,
3 łyżki mleka,
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Wlać do szklanego naczynia. Włożyć do kuchenki mikrofalowej na 3 min. Smacznego!
Idealny sos czosnkowy

Idealny sos czosnkowy

150 ml jogurtu naturalnego,
ząbek czosnku,
łyżka majonezu,
1/2 pęczka świeżego koperku,
1/4 łyżeczki cukru,
szczypta soli,
pieprz

Koperek posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę.  Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, przyprawić. 

Pomysły na słodkie kremy

1. Krem brzoskwiniowy

15 dag brzoskwiń bez pestek,
5 dag cukru,
6 białek,
4 g żelatyny,
1/8 l wody

Brzoskwinie obrać, wyjąć pestki, przetrzeć przez sito, dosypując do nich cukier ubijać  ok. 30 min, wlać odrobinę żelatyny rozpuszczonej we wodzie.  Ubić pianę z białek, dodać do brzoskwiń. Wszystko   razem ubić.


2. Krem cytrynowy

6 żółtek,
15 dag cukru,
cytryna,
1/4 l mleka,
łyżeczka mąki

Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Zagotować mleko z mąką, ubić żółtka z cukrem, ustawić garnek z żółtkami na słabym ogniu i mieszając wlewać gorące mleko.  Trzymać na ogniu, aż krem zgęstnieje, stale mieszając. Przestudzić.  Dodać sok i startą skórkę z cytryny, wymieszać.

3. Krem czekoladowy

10 dag czekolady,
1/2 l śmietanki,
10 dag cukru,
10 g żelatyny,
4 żółtka

Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do gotującej się śmietanki. Żelatynę namoczyć na godzinę w zimnej wodzie, wycisnąć  z niej  wodę i wrzucić do gorącej czekolady.  Cukier ubić z żółtkami, zaparzyć te żółtka czekoladą i wszystko razem trzymać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie gęstnieć. Gdy wystygnie ubić dobrze.
Można także dodać pianę z białek, wtedy kremu będzie więcej.

4. Krem kawowy

3 łyżeczki kawy,
3/4 l śmietanki,
6 żółtek,
30 dag cukru,
6 dag żelatyny

Sporządzić kubek mocnej, czarnej kawy, dolać ją do śmietanki. Żółtka ubić z cukrem i odrobiną zimnej śmietanki. Żółtka rozbierać  gotującą się kawą w garnku na małym ogniu, pilnując by się nie zwarzyły.
Masę ciągle mieszać, aż zacznie gęstnieć. Żelatynę namoczyć w wodzie, odcisnąć później z niej. Gdy masa zacznie parować, zdjąć ją z ognia, ubić trzepaczką póki nie zgęstnieje, wystudzić.

5. Krem waniliowy

1/2 l śmietanki,
6 żółtek,
20 dag cukru,
pół laski wanilii,
żelatyna

Śmietankę zagotować, wrzucić do niej  wanilię i żelatynę. Żółtka ubić na gęsto z cukrem i łyżką zimnej śmietanki. Lać gorącą śmietankę na żółtka po czym dobrze rozbić.  Postawić na gorącej blasze i ubijać, aż zacznie parować.  Wylać z rondla, aby przestygło i dalej ubijać póki nie zgęstnieje. Wyłożyć do formy i wstawić do lodówki.










5 sosów do dań

1. Sos agrestowy do cielęciny

25 dag zielonego agrestu,
2 dag masła,
3 dag cukru,
szczaw,
szczypiorek,
sól, pieprz

Agrest wypłukać, dodać masło, dusić pod przykryciem, dolewając po trochu wody, aż powstanie gęsta masa. Przetrzeć, dodać cukier, przyprawić solą  i pieprzem. Chwilę gotować. Posypać posiekanym szczawiem i szczypiorkiem.

2. Sos biały do mięsa i ryb

2 dag masła,
1 dag mąki,
0,125 l wywaru z mięsa/ ryb,
3 dag śmietany,
siekany koperek

Rozetrzeć na surowo mąkę z masłem, rozprowadzić rosołem  lub wywarem z ryb, dodać śmietanę,  troszkę koperku, zagotować, polać potrawę.

3. Sos chrzanowy  do mięsa, ryb, ziemniaków

10 dag chrzanu,
4 dag masła,
2 dag mąki,
0,25 l bulionu,
sok z cytryny,
cukier do smaku,
0,125 l śmietany,
2 żółtka

Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić rosołem. Dodać utarty chrzan. Do smaku dodać sok z cytryny i cukier. Sos gotować ok. 5 min, gdy zgęstnieje  dodać śmietanę rozmieszaną z żółtkami. Sos podgrzać chwilę, mieszając.

4. Sos grzybowy do sztuki mięsa/ kopytek

8 suszonych grzybów,
2 dag masła,
dag mąki

Ugotować  na miękko 8 grzybów, zrumienić mąkę z masłem, rozprowadzić wywarem z grzybów, włożyć drobno posiekane  grzyby, zagotować.

5. Sos koperkowy do cielęciny

2 dag margaryny,
2 dag mąki,
4 łyżki posiekanego koperku,
szklanka rosołu,
3 łyżki śmietany,
sól, pieprz

Z mąki i połowy tłuszczu  zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimnym rosołem, zagotować.  Koper dusić na pozostałym maśle, połączyć z zasmażką, zagotować. Sos zdjąć z ognia, dodać śmietanę, sól i pieprz. 



Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger