5 sosów do dań

1. Sos agrestowy do cielęciny

25 dag zielonego agrestu,
2 dag masła,
3 dag cukru,
szczaw,
szczypiorek,
sól, pieprz

Agrest wypłukać, dodać masło, dusić pod przykryciem, dolewając po trochu wody, aż powstanie gęsta masa. Przetrzeć, dodać cukier, przyprawić solą  i pieprzem. Chwilę gotować. Posypać posiekanym szczawiem i szczypiorkiem.

2. Sos biały do mięsa i ryb

2 dag masła,
1 dag mąki,
0,125 l wywaru z mięsa/ ryb,
3 dag śmietany,
siekany koperek

Rozetrzeć na surowo mąkę z masłem, rozprowadzić rosołem  lub wywarem z ryb, dodać śmietanę,  troszkę koperku, zagotować, polać potrawę.

3. Sos chrzanowy  do mięsa, ryb, ziemniaków

10 dag chrzanu,
4 dag masła,
2 dag mąki,
0,25 l bulionu,
sok z cytryny,
cukier do smaku,
0,125 l śmietany,
2 żółtka

Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić rosołem. Dodać utarty chrzan. Do smaku dodać sok z cytryny i cukier. Sos gotować ok. 5 min, gdy zgęstnieje  dodać śmietanę rozmieszaną z żółtkami. Sos podgrzać chwilę, mieszając.

4. Sos grzybowy do sztuki mięsa/ kopytek

8 suszonych grzybów,
2 dag masła,
dag mąki

Ugotować  na miękko 8 grzybów, zrumienić mąkę z masłem, rozprowadzić wywarem z grzybów, włożyć drobno posiekane  grzyby, zagotować.

5. Sos koperkowy do cielęciny

2 dag margaryny,
2 dag mąki,
4 łyżki posiekanego koperku,
szklanka rosołu,
3 łyżki śmietany,
sól, pieprz

Z mąki i połowy tłuszczu  zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimnym rosołem, zagotować.  Koper dusić na pozostałym maśle, połączyć z zasmażką, zagotować. Sos zdjąć z ognia, dodać śmietanę, sól i pieprz. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger