5 sosów do dań
09:57:00
0
Obiady
,
sos agrestowy
,
sos biały
,
sos chrzanowy
,
sos grzybowy
,
sos koperkowy
,
sosy
,
sosy do mięs
25 dag zielonego agrestu,
2 dag masła,
3 dag cukru,
szczaw,
szczypiorek,
sól, pieprz
Agrest wypłukać, dodać masło, dusić pod przykryciem, dolewając po trochu wody, aż powstanie gęsta masa. Przetrzeć, dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem. Chwilę gotować. Posypać posiekanym szczawiem i szczypiorkiem.
2. Sos biały do mięsa i ryb
2 dag masła,
1 dag mąki,
0,125 l wywaru z mięsa/ ryb,
3 dag śmietany,
siekany koperek
Rozetrzeć na surowo mąkę z masłem, rozprowadzić rosołem lub wywarem z ryb, dodać śmietanę, troszkę koperku, zagotować, polać potrawę.
3. Sos chrzanowy do mięsa, ryb, ziemniaków
10 dag chrzanu,
4 dag masła,
2 dag mąki,
0,25 l bulionu,
sok z cytryny,
cukier do smaku,
0,125 l śmietany,
2 żółtka
Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić rosołem. Dodać utarty chrzan. Do smaku dodać sok z cytryny i cukier. Sos gotować ok. 5 min, gdy zgęstnieje dodać śmietanę rozmieszaną z żółtkami. Sos podgrzać chwilę, mieszając.
4. Sos grzybowy do sztuki mięsa/ kopytek
8 suszonych grzybów,
2 dag masła,
dag mąki
Ugotować na miękko 8 grzybów, zrumienić mąkę z masłem, rozprowadzić wywarem z grzybów, włożyć drobno posiekane grzyby, zagotować.
5. Sos koperkowy do cielęciny
2 dag margaryny,
2 dag mąki,
4 łyżki posiekanego koperku,
szklanka rosołu,
3 łyżki śmietany,
sól, pieprz
Z mąki i połowy tłuszczu zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimnym rosołem, zagotować. Koper dusić na pozostałym maśle, połączyć z zasmażką, zagotować. Sos zdjąć z ognia, dodać śmietanę, sól i pieprz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz