Bułeczki drożdżowe ze serem i truskawkami

Bułeczki drożdżowe ze serem i truskawkami




  • Ciasto: 1/4 drożdży
  • szklanka mleka
  • 3/4 szkl cukru
  • 400 g mąki
  • cukier waniliowy
  • 3 jaja
  • pół margaryny
  • Masa serowa: 200 g twarogu
  • żółtko
  • białko
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropel cytryny
  • truskawki
Z drożdży , letniego mleka, łyżki cukru i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia na 20 min.
Do wyrośniętego zaczynu ,dodać jaja, stopioną i ostudzoną margarynę, resztę cukru, cukier waniliowy, mąkę i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto.Zostawić do wyrośnięcia na ok 1 h.
Po wyrośnięciu, gdy podwoi swą objętość ,ciasto rozwałkować na ok 5mm i wykrawać koła większą szklanką,wziąć mniejszą szklanką i w wyciętym kole wykroić mniejsze koło ,zyskamy potrzebne nam dno i boki ciasteczek.
Mniejszy krążek zostawić, a powstałą oponkę zwinąć w ósemkę.
Blachę posmarować masłem i podsypać mąką. Ułożyć w niej krążki, a na krążkach ósemki. 
Ser zmiksować z żółtkiem, cukrem, na koniec dodać ubitą pianę z białka i sok z cytryny. 
Do każdej bułeczki dodać po łyżeczce sera na to owoce, 

Pieczemy po ok 25-30 w temp 180st
Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger