Pierś z kurczaka w czosnku i ziołach

Pierś z kurczaka w czosnku i ziołach


  • 2 piersi z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżki: tymianku, papryki słodkiej, ziół prowansalskich, kolendry, pieprzu, soli
Do małego naczynia wsypać wszystkie przyprawy, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i przeciśnięty przez prasę czosnek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Otrzymaną mieszankę wetrzeć w piersi kurczaka i pozostawić na 2 godziny w lodówce.

Mięso smażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony na małym ogniu.

Ptysie

Ptysie


  • Ciasto : 3 szklanki mąki
  • kostka masła
  • ½ szklanki wody
  • szczypta soli
  • żółtko
  • krem : 3 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 2 śmietan fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
Ciasto: Wodę zmieszać z żółtkiem i solą. Wszystko razem ugnieść. Ciasto podzielić na 2 równe części. Ciastem wyłożyć prostokątną blaszkę. Piec w temp 180 stopni ok. 25 min. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.

Krem : 2½ szklanki mleka zagotować wraz z cukrem. W oddzielnej miseczce wymieszać razem ½ szklani mleka, żółtka, mąki i cukier wanilinowy. Gdy mleko zacznie się gotować, przelać dokładnie wymieszaną miksturę do mleka, cały czas bardzo dokładnie i energicznie mieszając, aż zrobi się budyń. Odstawić do ostudzenia.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, na koniec dodać śmietan fixy. Gdy budyń będzie zimny dodać po łyżce do bitej śmietany cały czas miksując.

Na jedną część ciasta wyłożyć krem, przykryć drugim ciastem i posypać cukrem pudrem. 

Kotlety z mortadeli ze serem

Kotlety z mortadeli ze serem



  • 6 plastrów mortadeli(grubość 1.5 cm)
  • 6 plastrów sera żółtego
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
Plastry mortadeli naciąć tak,żeby była kieszeń i włożyć plastry sera.
Jajka dokładnie roztrzepać widelcem.Zanurzać kotlety w jajku i obtaczać w bułce tartej.Smażyć na gorącym oleju
Naleśniki z kurczakiem i sosem bolognese

Naleśniki z kurczakiem i sosem bolognese


  • Naleśniki : szklanka mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (gazowanej)
  • szczypta soli
  • farsz: Knorr - Spaghetti Bolognese
  • filet z piersi kurczaka
  • marchewka
  • 10 dag sera w kawałku
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony.

Mięso i marchewkę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce. Mięso przesmażyć na oleju, dodać 200 ml wody i zawartość opakowania Knorr - Spaghetti Bolognese. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 5 minut. Naleśniki wypełnić farszem mięsnym i zrolować.

Ułożyć naleśniki w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Rozprowadzić na nich śmietanę i posypać serem. Piec przez ok. 10 minut.
Ostry sos do jajek

Ostry sos do jajek


  • 6 łyżek majonezu
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki tabasco
  • sól
Majonez wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać tabasco. Jeśli potrzeba przyprawić solą.
Pyszny jabłecznik z masą jogurtową

Pyszny jabłecznik z masą jogurtową


  • Biszkopt: 5 jaj
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa: kg jabłek
  • 1/3 szklanka cukru, łyżka masła
  • torebka kisielu cytrynowego
  • Masa jogurtowa : 2 jogurty naturalne ( duże)
  • 2 galaretki truskawkowe
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, żółtka, wymieszać. Wyłożyć na blachę. Piec ok. 30 min.

Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dodać cukier, masło i podgrzewać przez około 4-5 minut, mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodać kisiel w proszku i mieszać, aż się rozpuści, zdjąć z ognia.

jabłka przełożyć na biszkopt i wyrównać, odstawić do ostygnięcia.

Masa jogurtowa : galaretki truskawkowe rozpuścić w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do Przestygniętą galaretkę wymieszać z jogurtem i rozprowadzić masę jogurtową na ostygniętych jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny przestygnięcia.

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger