Miodownik z masą jabłkową

Miodownik z masą jabłkową

Składniki:

Białe ciasto:
5 białek,
szklanka mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szklanka cukru,
pół szklanki maku
Blaty miodowe:
1,5 szkl mąki pszennej,
60 g miękkiego masła,
1/3 szklanki cukru,
3/4 łyżeczki sody,
jajko,
2,5 łyżki płynnego miodu,
szczypta soli

Masy jabłkowe:
12 jabłek,
dwie galaretki: zielona, czerwona

Polewa czekoladowa:
gorzka czekolada,
2 łyżki mleka

Pieczemy białe ciasto: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, wsypujemy mak, lekko mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę z pergaminem i pieczemy ok. 25 min.

Pieczemy blaty miodowe: Mąkę przesiać z sodą, solą i cukrem, dodać masło, miód, szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części.  Pierwszą częścią ciasta wyłożyć dno blachy, nakłuć ciasto i piec ok 15 min. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. 
Masy jabłkowe: Jabłka  obrać, umyć, usmażyć, podzielić na dwie części, do jednych dodać galaretkę zieloną, do drugich czerwoną.

Na blat miodowy dać masę jabłkową zieloną, przykryć drugim blatem miodowym, na to wyłożyć masę jabłkową czerwoną, przykryć białym biszkoptem. Czekoladę rozpuścić z mlekiem, polać ciasto.






Sałatka brokułowa z kurczakiem i słonecznikiem

Sałatka brokułowa z kurczakiem i słonecznikiem







































Składniki:
brokuł,
2 cebule czerwone,
pomidorki koktajlowe,
podwójna pierś z kurczaka,
sos czosnkowy,
prażony słonecznik 
kukurydza, groszek
sól, pieprz, 
olej do smażenia

Brokuł podzielić na różyczki, obgotować w lekko osolonej wodzie. Cebule pokroić w piórka. Pomidorki pokroić na mniejsze kawałki. Pierś umyć, oczyścić, pokroić na małe kawałki, przyprawić, przysmażyć na oleju.  Kukurydzę, groszek odcedzić. 
Kłaść warstwami : brokuł, sos czosnkowy, słonecznik, kurczak, cebula, sos czosnkowy, słonecznik, pomidory, kukurydza, groszek , sos czosnkowy i słonecznik.


Sernik z masą brzoskwiniową

Sernik z masą brzoskwiniową

Składniki:
Biszkopt:
6 jaj,
szklanka cukru,
1,5 szkl mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do piecznia

Masa serowa:
1 kg twarogu  sernikowego mielonego,
3/4 szkl cukru,
margaryna,
6 jaj,
budyń śmietankowy

Masa brzoskwiniowa:
budyń śmietankowy,
2 szkl mleka,
3/4 kostki margaryny,
szklanka wody,
galaretka brzoskwiniowa

Polewa:
2 łyżki mleka,
biała czekolada,
wiórki kokosowe

Upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę,  dodać cukier, dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do piany, wymieszać. Na końcu dodać żółtka i delikatnie wszystko razem wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto. Piec ok. 30 min.
Po wystudzeniu przekroić na 2 części.
Wkładka serowa:  Margarynę utrzeć z cukrem, dodać ser, żółtka, budyń oraz pianę ubitą  z białek. Wszystko razem wymieszać. Wylać na blachę z pergaminem i piec ok. 1 h. Wystudzić. 
Masa brzoskwiniowa: Galaretkę rozpuścić w szklance wody.  Budyń ugotować z 2 szklankami mleka.  Zostawić do ostygnięcia, potem utrzeć  z margaryną.  Do kremu dodać galaretkę i zmiksować razem. 
Na wkładkę serową wyłożyć połowę masę brzoskwiniowej, przykryć biszkoptem. Wyłożyć drugą część masy brzoskwiniowej i znów przykryć drugim biszkoptem.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem, wylać na ciasto, posypać wiórkami.


Placuszki z maślanki

Placuszki z maślanki

Składniki:
1,5 szkl mąki pszennej,
łyżka  cukru,
szczypta soli,
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 duże jajko,
niepełna szklanka maślanki owocowej
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Odstawić na 5 minut. Nabierać łyżką ciasto i smażyć placki  z obu stron.

Sos biały do ryb

Sos biały do ryb

Składniki:
2 dag masła,
1 dag mąki,
0,125 l wywaru z mięsa,3 dag śmietany
siekany koperek

Mąkę rozetrzeć na surowo z masłem, rozprowadzić rosołem lub wywarem, dodać śmietanę, koperek, zagotować  i polać potrawę.
Sos jest idealny do ryb.
Wigilijne pierogi ze słodką kapustą i grzybami

Wigilijne pierogi ze słodką kapustą i grzybami

Składniki:
ciasto:
kg mąki
3 jajka
3 łyżeczki soli
woda gorąca
farsz:
cebula
2 garście suszonych grzybów
pół dużej główki białej kapusty
sól, pieprz
olej

Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, zalać wodą, dać łyżeczkę soli. Przykryć i gotować ok 15 min. 
Odsączyć na sicie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę , przysmażyć na oleju, dodać kapustę, sól i pieprz. Grzyby przelać wrzątkiem, wrzucić do kapusty  i smażyć wszystko razem. 
Składniki ciasta zagnieść, przykryć ściereczką, nakryć ciepłą miską. Kawałki ciasta rozwałkować, podsypując mąką. Z ciasta wycinać kwadraty, nakładać na nie po łyżeczce farszu, sklejać pierogi. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić pierogi. Gotować do wypłynięcia pierogów na wierzch. 

5 dodatków do zup !

1. Kluski biszkoptowe 

Składniki:

6 jaj,
łyżka mąki,
rosół,
sól

Żółtka rozetrzeć z  łyżką mąki, posolić.  Ubić pianę z białek, dodać do żółtek, wymieszać.
Do rondla wlać rosół w takiej ilości by przykrył dno.  Na ten rosół wlewać po łyżce ciasta. Ugotować kluski. Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakowatą do wazy.

2. Kluski parzone

Składniki:
25 dag mąki pszennej,
12 dag masła,
3 jaja,
szklanka wody

Masło zagotować z wodą, wsypać do wrzącego mąkę, mieszając na ogniu.  Gdy odstaje  od rondla zdjąć , a gdy wystygnie wbić bo kolei 3 jaja.  Rozbić je dokładnie  i na gotujący się rosół kłaść łyżką, przykrywając pokrywką aby "dorosły". 

3. Krążki cebulowe - do czystych zup

Składniki:
2 duże cebule,
ciasto naleśnikowe ( zamiast mleka dodać piwo),
smalec do smażenia,
sól, pieprz,

Cebulę pokroić  w cienkie plastry, rozebrać na kółka. Przyprawić.  Maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na złoty kolor. 

4. Kluski z sucharków
3 jaja,
łyżka masła,
starta bułka bądź suchary

Masło utrzeć z 3 jajami, wsypać do do tego taką ilość tartych sucharków  by masła była gęsta. Kłaść łyżką na gotujący się rosół. 

5. Krutony Podlaskie

Krutony to grzanki z białego chleba, wysuszone  w  piecu bez masła. Pokrajać chleb czerstwy w 1,5 kostki, biorąc sam środek, rozpostrzeć na blasze i wstawić w piec. Wyjąć gdy się zarumienią. 
Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger