Miodownik z masą jabłkową
08:58:00
0
Ciasta i desery
,
ciasto miodowe z jabłkami
,
miodownik
,
proste ciasta
,
świąteczne wypieki
Składniki:
Białe ciasto:
5 białek,
szklanka mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szklanka cukru,
pół szklanki maku
Blaty miodowe:
1,5 szkl mąki pszennej,
60 g miękkiego masła,
1/3 szklanki cukru,
3/4 łyżeczki sody,
jajko,
2,5 łyżki płynnego miodu,
szczypta soli
Masy jabłkowe:
12 jabłek,
dwie galaretki: zielona, czerwona
Polewa czekoladowa:
gorzka czekolada,
2 łyżki mleka
Pieczemy białe ciasto: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, wsypujemy mak, lekko mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę z pergaminem i pieczemy ok. 25 min.
Pieczemy blaty miodowe: Mąkę przesiać z sodą, solą i cukrem, dodać masło, miód, szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części. Pierwszą częścią ciasta wyłożyć dno blachy, nakłuć ciasto i piec ok 15 min. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Masy jabłkowe: Jabłka obrać, umyć, usmażyć, podzielić na dwie części, do jednych dodać galaretkę zieloną, do drugich czerwoną.
Na blat miodowy dać masę jabłkową zieloną, przykryć drugim blatem miodowym, na to wyłożyć masę jabłkową czerwoną, przykryć białym biszkoptem. Czekoladę rozpuścić z mlekiem, polać ciasto.
Białe ciasto:
5 białek,
szklanka mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szklanka cukru,
pół szklanki maku
Blaty miodowe:
1,5 szkl mąki pszennej,
60 g miękkiego masła,
1/3 szklanki cukru,
3/4 łyżeczki sody,
jajko,
2,5 łyżki płynnego miodu,
szczypta soli
Masy jabłkowe:
12 jabłek,
dwie galaretki: zielona, czerwona
Polewa czekoladowa:
gorzka czekolada,
2 łyżki mleka
Pieczemy białe ciasto: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, wsypujemy mak, lekko mieszamy. Wylewamy ciasto na blachę z pergaminem i pieczemy ok. 25 min.
Pieczemy blaty miodowe: Mąkę przesiać z sodą, solą i cukrem, dodać masło, miód, szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części. Pierwszą częścią ciasta wyłożyć dno blachy, nakłuć ciasto i piec ok 15 min. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Masy jabłkowe: Jabłka obrać, umyć, usmażyć, podzielić na dwie części, do jednych dodać galaretkę zieloną, do drugich czerwoną.
Na blat miodowy dać masę jabłkową zieloną, przykryć drugim blatem miodowym, na to wyłożyć masę jabłkową czerwoną, przykryć białym biszkoptem. Czekoladę rozpuścić z mlekiem, polać ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz