Wigilijne pierogi ze słodką kapustą i grzybami
13:50:00
0
dania bezmięsne
,
farsz
,
Obiady
,
pierogi na wigilię
,
pierogi wigilijne
,
pierogi z grzybami
,
pierogi z kapustą słodką
Składniki:
ciasto:
kg mąki
3 jajka
3 łyżeczki soli
woda gorąca
farsz:
cebula
2 garście suszonych grzybów
pół dużej główki białej kapusty
sól, pieprz
olej
Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, zalać wodą, dać łyżeczkę soli. Przykryć i gotować ok 15 min.
Odsączyć na sicie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę , przysmażyć na oleju, dodać kapustę, sól i pieprz. Grzyby przelać wrzątkiem, wrzucić do kapusty i smażyć wszystko razem.
Składniki ciasta zagnieść, przykryć ściereczką, nakryć ciepłą miską. Kawałki ciasta rozwałkować, podsypując mąką. Z ciasta wycinać kwadraty, nakładać na nie po łyżeczce farszu, sklejać pierogi. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić pierogi. Gotować do wypłynięcia pierogów na wierzch.
ciasto:
kg mąki
3 jajka
3 łyżeczki soli
woda gorąca
farsz:
cebula
2 garście suszonych grzybów
pół dużej główki białej kapusty
sól, pieprz
olej
Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, zalać wodą, dać łyżeczkę soli. Przykryć i gotować ok 15 min.
Odsączyć na sicie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę , przysmażyć na oleju, dodać kapustę, sól i pieprz. Grzyby przelać wrzątkiem, wrzucić do kapusty i smażyć wszystko razem.
Składniki ciasta zagnieść, przykryć ściereczką, nakryć ciepłą miską. Kawałki ciasta rozwałkować, podsypując mąką. Z ciasta wycinać kwadraty, nakładać na nie po łyżeczce farszu, sklejać pierogi. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić pierogi. Gotować do wypłynięcia pierogów na wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz