Ciasto delicja z masą jabłkową i galaretką


  • Biszkopt jasny: 5 jaj
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa : kg jabłek
  • galaretka cytrynowa
  • cynamon
  • biszkopt makowo - kokosowy : 8 białek
  • 20 dag cukru
  • 20 dag kokosu
  • 20 dag maku
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa: 0,5 l śmietany kremówki
  • galaretka cytrynowa
  • Ciastka delicje
  • 2 galaretki czerwone
Upiec biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz żółtka, wymieszać.
Wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min.

Upiec biszkopt makowo - kokosowy: Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min.

Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Uprażyć na patelni aż zmiękną. Galaretkę rozpuścić w 1/2 wody i wlać do ciepłych jeszcze jabłek. Gdy trochę stężeją wylać na blat jasny. Przykryć biszkoptem makowym.

Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklance wrzątku i odstawić do stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksować. Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt makowy.

Na masę śmietankową ułożyć delicje.

Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i tężejące wylać na delicje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger