Zupa cebulowa z ziołowymi grzankami

Zupa cebulowa z ziołowymi grzankami


  • 1 litr bulionu
  • 1 kg cebuli
  • sól, pieprz
  • Kilka kromek chleba pszennego
  • 3-4 łyżki masła, margaryny lub oleju
  • Zioła do smaku ( prowansalskie albo tymianek wymieszany z oregano)
Chleb pokroić w kwadraciki, rozgrzać patelnię, wrzucić chleb, smażyć na średnim ogniu wolno mieszając. Gdy stanie się złoty na koniec posypać ziołami i szczyptą soli. Studzić na talerzu, włożyć do słoika i trzymać szczelnie zamknięte.

Cebulę pokroić w kostkę, dodać odrobinę soli i pieprzu i smażyć na oleju. Kiedy cebula będzie miękka zblendować ją do uzyskania jednolitej masy. Do gotującego się bulionu wlać masę cebulową, chwilkę podgotować i doprawić do smaku. Po nalaniu do talerzy dodać grzanki.
Zapiekanka ziemniaczana ze schabem i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana ze schabem i pieczarkami



  • 10 ziemniaków
  • 500 g schabu
  • 2 duże cebule
  • 30 dag pieczarek
  • 30 dag żółtego sera
  • 300 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka, tymianek

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w 1cm plastry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Ziemniaki posypać połową startego żółtego sera. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w dużą kostkę, po czym wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć kilka minut. Dodać umyte i obrane pokrojone w ćwiartki pieczarki i dusić do momentu aż odparuje woda. Następnie dodać pokrojoną w grube półtalarki cebulę i dusić kilka minut, zalać wszystko śmietaną. Doprawić i czekać aż wszystko się połączy. Gotowy farsz wyłożyć do naczynia. Wierzch posypać resztą sera, naczynie żaroodporne zamknąć przykrywką i piec 1h.

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną

Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną



  • Ciasto: 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki mleka
  • jajko
  • 1 łyżka oleju
  • ¼ szklanki gorącej wody
  • szczypta soli
  • Farsz: woreczek kaszy gryczanej
  • 500 g mięsa mielonego
  • cebula
  • sól, pieprz
Ciasto wyrobić z podanych składników, rozwałkować i wycinać koła.
Cebulę obrać, pokroić drobno, podsmażyć na oleju, dorzucić mięso i wszystko razem podsmażyć.
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić, połączyć z mięsem. Składniki farszu wymieszać, przyprawić. Farsz nakładać na koła i zlepiać.
Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia. Pierogi można okrasić tłuszczem
Sprawdzone ciasto drożdżowe z truskawkami

Sprawdzone ciasto drożdżowe z truskawkami


  • Ciasto: 0,5 kg mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g świeżych drożdży
  • 0,5 kostki masła
  • 4/5 szkl cukru
  • 2 jaja
  • torebka cukru waniliowego
  • truskawki
  • kruszonka: pół kostki masła
  • 3/4 szkl cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka cukru waniliowego
Drożdże z jedną łyżeczką cukru i mąki rozpuścić w ciepłym mleku, następnie roztwór odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do czasu aż lekko wyrośnie. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy, wlać rozczyn, dodać jajka składniki wymieszać łyżką. Ciasto zacząć wyrabiać ręcznie, wlewać roztopione masło i wyrabiać do czasu aż ciasto przestanie się kleić do rąk, w razie konieczności dodać trochę mąki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na 2 godziny do wyrośnięcia.

Do miski wsypać cukier, mąkę i dodać masło, wszystkie składniki dokładnie ze sobą ręcznie ucierać.

Truskawki umyć, przekroić na pół.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyłożyć do blachy i delikatnie rozłożyć na całej długości, na ciasto ułożyć owoce i rozsypać na wierzch kruszonkę. Ciasto piec w temperaturze 200st C przez 40 minut aż uzyska ładny złoty kolor.

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger