Zupa cebulowa z ziołowymi grzankami


  • 1 litr bulionu
  • 1 kg cebuli
  • sól, pieprz
  • Kilka kromek chleba pszennego
  • 3-4 łyżki masła, margaryny lub oleju
  • Zioła do smaku ( prowansalskie albo tymianek wymieszany z oregano)
Chleb pokroić w kwadraciki, rozgrzać patelnię, wrzucić chleb, smażyć na średnim ogniu wolno mieszając. Gdy stanie się złoty na koniec posypać ziołami i szczyptą soli. Studzić na talerzu, włożyć do słoika i trzymać szczelnie zamknięte.

Cebulę pokroić w kostkę, dodać odrobinę soli i pieprzu i smażyć na oleju. Kiedy cebula będzie miękka zblendować ją do uzyskania jednolitej masy. Do gotującego się bulionu wlać masę cebulową, chwilkę podgotować i doprawić do smaku. Po nalaniu do talerzy dodać grzanki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger