Sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami


  • Ciasto: szklanka mąki
  • 7,5 dag zimnego masła
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa: 50 dag sera półtłustego
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki śmietany 30 %
  • 5 dag miękkiego masła
  • dodatkowo : 30 dag śliwek węgierek
Ser zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wysmarować masłem. 

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciastem wylepić dno przygotowanej tortownicy. Następnie na ciasto poukładać obok siebie połówki śliwek, skórką do ciasta.

Ser oraz pozostałe składniki zmiksować mikserem na dużych obrotach przez 3 min. Masę serową wyłożyć na śliwki.
Sernik piec przez 65 minut w temperaturze 180 stopni C.

Tradycyjna szarlotka

Tradycyjna szarlotka


  • Ciasto : 450g mąki pszennej
  • 300g miękkiego masła
  • 150g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • Nadzienie : 2 kg kwaskowatych jabłek
  • kilka łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
Masło wymieszać dokładnie z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Dodać przesianą mąkę i szybko zagnieść ciasto. Formować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 30 minut., 

Ciasto podzielić na dwie równe części. Od jednej z nich odjąć ok. 100g i dodać do drugiej. Większą część wałkować na kwadrat o grubości ok. 1cm. Blaszkę wyłożyć pergaminem i na to ułożyć rozwałkowane ciasto. Nakłuć widelcem i podpiec spód 10–15 minut w temperaturze 200°C.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Lekko wycisnąć. Doprawić cukrem i cynamonem według uznania. Dodać 2 łyżki bułki tartej. Jabłka wyłożyć na podpieczony spód.

Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Nakłuć widelcem i piec ok. 30 minut w temperaturze 170°C. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.

Pasta jajeczna z białym serem

Pasta jajeczna z białym serem



  • 250 g twarogu tłustego
  • 3 jajka
  • czerwona cebula
  • mały jogurt naturalny
  • łyżka śmietany
  • sól, papryka ostra
Jajka ugotować, obrać i drobno posiekać. Czerwoną cebulę obrać i posiekać. Ser biały pognieść widelcem. Składniki wymieszać razem, dodać jogurt, śmietanę, przyprawić.
Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger