Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami



  • 500 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 jabłek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Rozkruszone drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką (ok. szklanki). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.

Resztę mąki wsypać do miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto najlepiej mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30- 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać.

Olej rozgrzać na patelni. Formować średniej wielkości placuszki. Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor.

Posypać cukrem pudrem.
Spaghetti z papryką i mięsem mielonym

Spaghetti z papryką i mięsem mielonym



  • 500 g mięsa mielonego
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • mała cebula
  • czosnek garnulowany
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • sól, pieprz, bazylia, pieprz cayenne, chilli
  • starty żółty ser
  • makaron spaghetti
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Mięso smażyć na rozgrzanym oleju, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia posypać czosnkiem granulowanym.
Papryki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w drobną kostkę. Do usmażonego mięsa dodać papryki, cebulę, doprawić bazylią, chili pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Na koniec dodać pomidory z puszki. Całość doprowadzić do wrzenia. Podawać z makaronem, posypanym startym serem. 
Omlet ze smażonym jabłkiem

Omlet ze smażonym jabłkiem



  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mleka
  • Duże jabłko
  • cukier waniliowy
  • cynamon
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka rozmieszać z mąką i mlekiem. Połączyć z pianą z białek.
Na rozgrzanej patelni usmażyć omlet z obu stron.
Jabłko obrać i pokroić w dużą kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnie dodać 1/2 łyżeczki cynamonu i cukier waniliowy ok. 1/2 opakowania całość smażyć aż jabłka się rozpadną. Usmażone jabłko przełożyć na omlet, posypać cynamonem
.
Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger