Napoleonka na cieście francuskim

Napoleonka na cieście francuskim



  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 5 szklanek mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 6 łyżek cukru
  • 250 g masła
Ciasto francuskie rozwinąć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach pieczenia ponownie ponakłuwać.
Piec ok 20 min,
Tak upiec każdy płat osobno. 
Odstawić do ostudzenia. 
Budynie ugotować z cukrem, wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń. Krótko zmiksować do połączenia składników. 
Na płat upieczonego ciasta wyłożyć krem budyniowy. Przykryć drugim płatem ciasta i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Pieczeń z serem

Pieczeń z serem



  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 3/4 szklanki tartej bułki
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 2 ubite jajka
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 3 szklanki tartego sera
Mięso zagnieść z tartą bułką, cebulą, jajkami, solą i pieprzem. Masę rozsmarować na papierze do pieczenia, posypać serem, zostawić z każdej strony po 2 cm wolnego brzegu. Mięso rolować, pomagając sobie papierem, formować bochenek. Mięso ułożyć w keksówce. Piec ok. godz. 
Ciasto Kubuś bez pieczenia

Ciasto Kubuś bez pieczenia


  • paczka dużych herbatników
  • litr soku Kubuś
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 350 ml śmietanki 30 %
  • 2 kopiaste łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g mlecznej czekolady startej na tarce
W szklance soku rozpuszczamy budynie. 
Resztę soku zagotowujemy z cukrem i masłem. Wlewamy rozrobione budynie i mieszamy, aż masa zgęstnieje. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie układamy warstwę herbatników, rozprowadzamy gorącą masę budyniową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. 
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem.
Żelatynę mieszamy z wrzącą wodą, schładzamy. Wlewamy do masy śmietanowej. Miksujemy do dokładnego połączenia składników.
Masę śmietanową wykładamy na zimne ciasto i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger