Ciasto Kubuś bez pieczenia
- paczka dużych herbatników
- litr soku Kubuś
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
- 350 ml śmietanki 30 %
- 2 kopiaste łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g mlecznej czekolady startej na tarce
W szklance soku rozpuszczamy budynie.
Resztę soku zagotowujemy z cukrem i masłem. Wlewamy rozrobione budynie i mieszamy, aż masa zgęstnieje. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie układamy warstwę herbatników, rozprowadzamy gorącą masę budyniową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem.
Żelatynę mieszamy z wrzącą wodą, schładzamy. Wlewamy do masy śmietanowej. Miksujemy do dokładnego połączenia składników.
Masę śmietanową wykładamy na zimne ciasto i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Resztę soku zagotowujemy z cukrem i masłem. Wlewamy rozrobione budynie i mieszamy, aż masa zgęstnieje. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie układamy warstwę herbatników, rozprowadzamy gorącą masę budyniową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem.
Żelatynę mieszamy z wrzącą wodą, schładzamy. Wlewamy do masy śmietanowej. Miksujemy do dokładnego połączenia składników.
Masę śmietanową wykładamy na zimne ciasto i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz