Ciasto Kubuś bez pieczenia


  • paczka dużych herbatników
  • litr soku Kubuś
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 350 ml śmietanki 30 %
  • 2 kopiaste łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g mlecznej czekolady startej na tarce
W szklance soku rozpuszczamy budynie. 
Resztę soku zagotowujemy z cukrem i masłem. Wlewamy rozrobione budynie i mieszamy, aż masa zgęstnieje. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie układamy warstwę herbatników, rozprowadzamy gorącą masę budyniową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. 
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem.
Żelatynę mieszamy z wrzącą wodą, schładzamy. Wlewamy do masy śmietanowej. Miksujemy do dokładnego połączenia składników.
Masę śmietanową wykładamy na zimne ciasto i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger