Ciasto Krówka

Ciasto Krówka


  • Ciasto : 6 jaj
  • 15 dag cukru
  • 12 dag mąki
  • łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa: 0,5 margaryny
  • kostka masła
  • budyń o smaku toffi
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 l mleka
  • dodatkowo : paczka herbatników
  • duża masa krówkowa
  • czekolada gorzka
Ciasto: Białka ubić, dodać cukier, dalej ubijać, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, przełożyć do form , piec ok 35 min. Ostudzone ciasto przekroić na dwie części.

Masa: Budyń ugotować w 0,5 l mleka i z 3 łyżkami cukru. Margarynę i masło utrzeć z ostudzonym budyniem. W trakcie ucierania dodać 4 łyżki masy krówki. Puszkę z krówką wstawić do garnka z wodą i ogrzewać aby masa dobrze się rozsmarowała .

Trochę masy pozostawić do dekoracji.

Na jedno ciasto wyłożyć 1/2 masy, ułożyć herbatniki, rozsmarować krówkę, dać herbatniki, kolejną warstwę masy, drugie ciasto, rozsmarować pozostałą masę i posypać startą czekoladą.
Wenus

Wenus



  • Biszkopt: 6 jaj
  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka cukru,
  • Masa: 25 dag sera białego dwukrotnie zmielonego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 0,5l śmietany 30
  • Śnieżka w proszku
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • dżem brzoskwiniowy
  • prażony kokos: 10 dag kokosu,
  • ½ kostki margaryny,
  • 3 łyżki cukru
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Upiec biszkopt i przekroić go na pół.
Ser zmiksować z cukrem. W osobnym naczyniu ubić śmietanę ze Śnieżką. Galaretki rozpuścić w 0,5 l. wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć połączyć wszystkie składniki i wylać na pierwszy biszkopt. Następnie przykryć drugim biszkoptem.Na patelni rozpuścić margarynę, dodać cukier i kokos. Przysmażać kokos do czasu, aż nabierze złocistego koloru. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem i posypać kokosem.
Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger