Pierogi z mięsem okraszone boczkiem

Pierogi z mięsem okraszone boczkiem


  • ciasto : 0,5 kg mąki,
  • Jajko
  • 3/4 szkl gorącej wody
  • szczypta soli
  • farsz: 250g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek.
Gdy cebula się przesmaży i zmięknie dodać mięso mielone i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.

Zostawić do ostygnięcia.

Do miski wsypać mąkę i sól . Dodać jajko, mieszać. Następnie dodawać stopniowo gorącą, przegotowaną wodę i wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto.
Podzielić ciasto na części, wałkować na cienkie placki i wykrawać szklanką okrągłe placki. Napełnić farszem i zlepiać.
Gotować w osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia na powierzchnie, od czasu do czasu mieszając.
Pierogi serwować z podsmażonym boczkiem. 

Bigos z młodej kapusty z kiełbasą

Bigos z młodej kapusty z kiełbasą


  • 1/2 dużej młodej kapusty
  • 2 kiełbaski wędzone
  • cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
Kiełbasę i cebulę podsmażamy aż cebula się zeszkli, a kiełbasa trochę podsmaży. Następnie dodajemy pokrojoną młoda kapustę i koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy tak długo,aż kapusta będzie miękka.

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą



  • 3 szkl mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 kg jabłek
  • 200 g cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier wanilinowy,
  • 3 łyzki soku z cytryny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 galaretki cytrynowe
Mąkę przesiać z z proszkiem do pieczenia i cukrem kryształem i 1,5-2 łyżeczkami wanilinowego, posiekać z margaryną, dodać 4 żółtka, szybko zagnieść kruche ciasto. 
Ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem formy , nakłuć widelcem i podpiec ok 20 minut w 200 stopniach, przestudzić.

Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, drobno pokroić, smażyć do miękkości z cynamonem. W razie konieczności dodać 3 łyżki cukru i podlać wodą. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę cytrynową. Wyłożyć na ciasto. 

Schłodzone bialka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier puder, Ubić jeszcze raz. Pod koniec dodać sok z cytryny, galaretkę. Mieszamy i wykładamy na ciasto. 

ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40-45 minut w 180 stopniach
Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger