Pierogi z mięsem okraszone boczkiem
- ciasto : 0,5 kg mąki,
- Jajko
- 3/4 szkl gorącej wody
- szczypta soli
- farsz: 250g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek.
Gdy cebula się przesmaży i zmięknie dodać mięso mielone i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
Zostawić do ostygnięcia.
Do miski wsypać mąkę i sól . Dodać jajko, mieszać. Następnie dodawać stopniowo gorącą, przegotowaną wodę i wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto.
Podzielić ciasto na części, wałkować na cienkie placki i wykrawać szklanką okrągłe placki. Napełnić farszem i zlepiać.
Gotować w osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia na powierzchnie, od czasu do czasu mieszając.
Pierogi serwować z podsmażonym boczkiem.
Gdy cebula się przesmaży i zmięknie dodać mięso mielone i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem.
Zostawić do ostygnięcia.
Do miski wsypać mąkę i sól . Dodać jajko, mieszać. Następnie dodawać stopniowo gorącą, przegotowaną wodę i wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto.
Podzielić ciasto na części, wałkować na cienkie placki i wykrawać szklanką okrągłe placki. Napełnić farszem i zlepiać.
Gotować w osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia na powierzchnie, od czasu do czasu mieszając.
Pierogi serwować z podsmażonym boczkiem.