Szarlotka z bezą



  • 3 szkl mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 kg jabłek
  • 200 g cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier wanilinowy,
  • 3 łyzki soku z cytryny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 galaretki cytrynowe
Mąkę przesiać z z proszkiem do pieczenia i cukrem kryształem i 1,5-2 łyżeczkami wanilinowego, posiekać z margaryną, dodać 4 żółtka, szybko zagnieść kruche ciasto. 
Ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem formy , nakłuć widelcem i podpiec ok 20 minut w 200 stopniach, przestudzić.

Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, drobno pokroić, smażyć do miękkości z cynamonem. W razie konieczności dodać 3 łyżki cukru i podlać wodą. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę cytrynową. Wyłożyć na ciasto. 

Schłodzone bialka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier puder, Ubić jeszcze raz. Pod koniec dodać sok z cytryny, galaretkę. Mieszamy i wykładamy na ciasto. 

ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40-45 minut w 180 stopniach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger