Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem

80 dag mięsa mielonego z szynki,
2 jajka,
2 łyżeczki musztardy,
łyżeczka soli,
łyżeczka pieprzu,
łyżeczka kardamonu,
łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
2 łyżeczki suszonej n
atki pietruszki,
6 jaj ugotowanych,
6 plasterków szynki drobiowej,
zioła prowansalskie

Do mięsa wbić jaja, dodać musztardę, sól, pieprz, kardamon, paprykę, natkę pietruszki i wymieszać dokładnie wszystko razem  dłońmi. Keksówkę wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć do niej połowę mięsa. W mięsie zrobić wgłębienie (rowek) na jajka.  Na mięso wyłożyć 3 plasterki szynki.  Z jajek odcinać z obu stron końcówki. Jaja wyłożyć na mięso we wgłębieniu. Pozostałą szynką przykryć jaja, owijając je. Wyłożyć pozostałe mięso. Wyciągnąć z keksówki wraz z folią i obtoczyć w folii nadając kształt roladzie. Mięso z powrotem włożyć do keksówki, posypać ziołami prowansalskimi i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok. 45 min.

zapiekanka na chlebie tostowym - a'la pizza

zapiekanka na chlebie tostowym - a'la pizza

Składniki:

chleb tostowy,
ketchup,
filet  z kurczaka,
450 g pieczarek,
olej do smażenia,
2 papryki: żółta, czerwona,
pomidor,
ser żółty,
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie,  kardamon,

 Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju wraz z odrobiną soli, pieprzem, kardamonem. pieczarki umyć, obrać, pokroić w małe kawałki i wraz z pokrojoną w kostkę cebulą podsmażyć. Papryki i pomidora pokroić w mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na tarce. Blachę wyłożyć chlebem tostowym, posmarować chleb ketchupem, wyłożyć połowę sera żółtego, na to pieczarki z cebulą, papryki, pomidora, kurczaka, pozostały ser żółty, posypać ziołami, wstawić do piekarnika na 15 min.


Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger