Pieczeń rzymska z jajkiem

80 dag mięsa mielonego z szynki,
2 jajka,
2 łyżeczki musztardy,
łyżeczka soli,
łyżeczka pieprzu,
łyżeczka kardamonu,
łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
2 łyżeczki suszonej n
atki pietruszki,
6 jaj ugotowanych,
6 plasterków szynki drobiowej,
zioła prowansalskie

Do mięsa wbić jaja, dodać musztardę, sól, pieprz, kardamon, paprykę, natkę pietruszki i wymieszać dokładnie wszystko razem  dłońmi. Keksówkę wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć do niej połowę mięsa. W mięsie zrobić wgłębienie (rowek) na jajka.  Na mięso wyłożyć 3 plasterki szynki.  Z jajek odcinać z obu stron końcówki. Jaja wyłożyć na mięso we wgłębieniu. Pozostałą szynką przykryć jaja, owijając je. Wyłożyć pozostałe mięso. Wyciągnąć z keksówki wraz z folią i obtoczyć w folii nadając kształt roladzie. Mięso z powrotem włożyć do keksówki, posypać ziołami prowansalskimi i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok. 45 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger