Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami


300 g makaronu,
350 g szynki konserwowej,
2 cebule,
500 g pieczarek,
200 ml śmietany 18 %,
2 łyżki masła,
25 dag sera żółtego w kawałku,
sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
100 ml wody

Makaron ugotować al dente.  Pieczarki oczyścić, pokroić w grubsze plastry, podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Do pieczarek dodać pokrojone w piórka cebule, poddusić razem. Gdy cebule się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę. Całość podlać wodą i wszystko przez chwilę dusić, a pod koniec doprawić. Zawartość patelni połączyć z makaronem oraz przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszać ze startym serem i polać zapiekankę. Piec  ok. 30 min w temp. 180 stopniach. 

Potrawka z kurczaka z marchewką i koperkiem - podawana z kaszą i brokułami

Potrawka z kurczaka z marchewką i koperkiem - podawana z kaszą i brokułami


2 filety z kurczaka,
2 marchewki,
duża cebula,
2 łyżki stołowe masła,
łyżka mąki pszennej,
olej do smażenia,
kostka rosołowa,
sok z cytryny,
sól, pieprz,
pęczek koperku
2 łyżki śmietany 18.

Mięso umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze części, zalać wodą. Do mięsa dodać kostkę rosołową, obrane marchewki i wszystko razem gotować ok. 1 h. Na końcu przyprawić solą  i pieprzem.

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i chwilę razem dusimy, podlewając bulionem ok. 2-3 cm ponad mięso. Dodajemy masło, sok z cytryny i pokrojoną w kostkę marchewkę.  Całość dusimy ok. 15 min.  Jeżeli całość jest z rzadka to doprawiamy mąką. Na końcu dodajemy śmietanę i posiekany koperek. Wszystko mieszamy. Możemy podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami, makaronem. Ja podałam z kaszą oraz gotowanymi brokułami.

Ciasto czekoladowe z masą kisielową

Ciasto czekoladowe z masą kisielową




Ciasto:

2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
6 jaj,
1,5 szkl cukru
90 ml oleju,
70 ml mleka,
2 łyżki kakao

Masa:

2 kisiele,
2 galaretki ( takiego samego koloru jak kisiel)
250 g margaryny

Jaja wbić do misy, dodać cukier i miksować ok. 7 min. Na przemian dodać olej i mleko.  Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do składników i zmiksować. Tortownicę wyłożyć papierem, wysmarować masłem, osypać mąkę i przelać ciasto. Piec ok. 40 min. Po przestudzeniu przekroić na 2 części. 

Kisiele przygotować według przepisu na opakowaniu. Zdjąć z gazu i wsypać galaretki. Margarynę utrzeć. Do lekko przestudzonego kisielu dodać margarynę i wszystko razem utrzeć.

Na pierwszy blat  wyłożyć masę, przykryć drugim blatem. 
Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger