Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami


300 g makaronu,
350 g szynki konserwowej,
2 cebule,
500 g pieczarek,
200 ml śmietany 18 %,
2 łyżki masła,
25 dag sera żółtego w kawałku,
sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
100 ml wody

Makaron ugotować al dente.  Pieczarki oczyścić, pokroić w grubsze plastry, podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Do pieczarek dodać pokrojone w piórka cebule, poddusić razem. Gdy cebule się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę. Całość podlać wodą i wszystko przez chwilę dusić, a pod koniec doprawić. Zawartość patelni połączyć z makaronem oraz przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszać ze startym serem i polać zapiekankę. Piec  ok. 30 min w temp. 180 stopniach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger