Andrut z galaretką

Andrut z galaretką

Składniki:

Andrut,
2 galaretki (czerwona , żółta),
pół szklanki mleka 2 %,
3/4 szklanki cukru,
kostka margaryny


Wszystkie składniki dzielimy na dwie części. Przygotowujemy masę pierwszą: gotujemy mleko,  dodajemy margarynę, cukier. Pod koniec dodajemy galaretkę czerwoną, mieszamy. Tak samo przygotowujemy drugą masę z żółtą galaretką.  Gdy masy zaczną tężeć, na przemian przekładamy wafle.
Kotlety ryżowe z kurczakiem i marchewką

Kotlety ryżowe z kurczakiem i marchewką

Składniki:

2 torebki ryżu,
podwójny filet z kurczaka,
zielona cebulka,
sól, pieprz,

marchewka,
olej do smażenia,
pół szklanki kaszy manny,
jajko

Ryż ugotować z dodatkiem szczypty soli, odcedzić. Filet umyć, oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce. Cebulkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać kaszę mannę, przyprawić, dodać jajko, wymieszać. Formować kotlety, smażyć na oleju ze wszystkich stron. 

Szybki budyniowiec waniliowo- czekoladowy

Szybki budyniowiec waniliowo- czekoladowy

Składniki:
2 szklanki mąki,
250 g margaryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szkl cukru,
5 jaj,
1 l mleka,
3 budynie czekoladowe,
1 budyń śmietankowy,
4 serki homogenizowane,
Zagnieść mąkę z proszkiem, 0,5 szkl cukru, 2 jajami, 100 g margaryny na gładkie ciasto.  Wyłożyć na dużą blachę. Budynie czekoladowe przygotować według przepisu na opakowaniu z użyciem litra mleka. Gorący budyń wylać na ciasto.  Białka ubić. Pozostałą margarynę utrzeć z 0,5 szklanką cukru.  Dodać żółtka i serki homogenizowane, budyń śmietankowy i  białka. Wymieszać.  Masę wyłożyć  na budyń. Piec w piekarniku ok 45 min w temp. 160 stopni.
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

1 kg twarogu ( może być z wiaderka),
budyń waniliowy,
8 jaj,
125 g miękkiego masła,
szklanka cukru

Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę. Miksując dodawać twaróg,  masło, budyń. Z białek ubić pianę, wymieszać z masą serową.  Tortownicę posmarować masłem,  posypać bułką tartą. Sernik przełożyć do tortownicy.   Piec w 170 stopniach  ok 60 min. 

Zupa grzybowo-pieczarkowa

Zupa grzybowo-pieczarkowa

Składniki:
4 dag suszonych grzybów,
30 dag pieczarek,
2 kostki bulionu grzybowego,

2 łyżki masła,
2 marchewki,
pietruszka,
zupa grzybowa Winiary,
makaron łazanki,
10 ml śmietany 18 %

Grzyby suszone opłukać, namoczyć dzień wcześniej w  0,5 l wody, pokroić.  Wodę po grzybach wlać do garnka, dolać jeszcze ok 2 l. Dodać kostki i grzyby, gotować. Pieczarki obrać, oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelni poddusić przyprawione solą i pieprzem pieczarki. Do gotującej się zupy dodać  pieczarki oraz startą na tarce marchewkę i pietruszkę. Zupę Winiary rozmieszać w letniej wodzie, połączyć z zupą.  Gotować ok. 8 min. Do naczynka wlać śmietanę, dodać chochelkę zupy  i wymieszać, potem połączyć z gotującą się zupą, podgotować. Zupę doprawić solą i pieprzem. Łazanki ugotować w osobnym garnku. Zupę podawać z łazankami.



Klasyczne de volaille

Klasyczne de volaille




Składniki:
4 filety z kurczaka,
1/2 kostki masła,

2 łyżki oleju,
2 jajka,
3 łyżki bułki tartej,
sól, pieprz

Filety umyć, oczyścić, osuszyć,  delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Schłodzone, twarde masło podzielić na 4 plastry, zostawiając 2 łyżki. Na każdym filecie ułożyć po porcji masła, zwinąć w rulony. W razie potrzeby spiąć wykałaczkami. Roladki panierować w jajku, bułce. Na patelni rozgrzać olej i pozostałe masło. Kotlety smażyć  na złoty kolor ze wszystkich stron. 
Sos z konserwy turystycznej

Sos z konserwy turystycznej

Składniki:

2 konserwy turystyczne,
sos boloński,
cebula,
łyżka oleju

Cebulę obrać, pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Konserwę pokroić w kostkę, dodać do cebuli, podsmażyć wszystko razem. Sos boloński przygotować według przepisu na opakowaniu. Dodać do konserwy i chwilę podgotować. 
Sos podawać z makaronem.

Jaka mąka do czego?

Do ciasta biszkoptowego, kruchego oraz ciast tortowych  najlepiej nadaje się krupczatka. Mąka mieszana jest idealna dla ciast drożdżowych,a zwykła do ciasta na strudel.

Przechowywanie pieczywa - 7 porad

1. Chleb  powinniśmy przechowywać w płóciennym woreczku, a nie w torebce foliowej.
2. Przynajmniej raz na tydzień pojemnik na pieczywo należy przetrzeć wodą z octem, dzięki temu chleb nie będzie pleśniał.
3. Chleb będzie dłużej świeższy jeśli do pojemnika włożymy jabłko.
4. Świeże bułki można zamrozić. Jeśli chcemy je odgrzać wystarczy, że zwilżymy powierzchnię wodą, a potem włożymy do rozgrzanego piekarnika.
5. Pieczywo tostowe powinniśmy przechowywać w lodówce, nie będzie wtedy pleśnieć. 
6. Powierzchnia przekrojonego chleba zachowa dłużej świeżość  jeśli przykryjemy ją wilgotnym papierem pergaminowym.
7. Aby posmarować masłem pieczywo chrupkie należy podłożyć pod spód drugą kromkę, wtedy wierzchnia się nie połamie. 


Naleśniki ruskie

Naleśniki ruskie


Ciasto naleśnikowe:

2 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki soli
500 gram ugotowanych ziemniaków
400 gram sera białego
4 cebule,
pieprz, sól,

olej do smażenia
kilka plastrów sera żółtego 

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. 

Ziemniaki umyć, obrać,  ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Ziemniaki i twaróg zmielić jeden raz, dodać cebulę, przyprawić. Wymieszać. Farsz nakładać na naleśniki, zawijać w kopertę. Naleśniki kłaść do naczynia żaroodpornego, położyć na nie ser żółty i przygrzać w piekarniku. 
Jaja sadzone na pomidorach

Jaja sadzone na pomidorach

Składniki:
łyżka masła,
2 pomidory,
sól, papryka
4 jaja,
łyżka posiekanego szczypiorku,

Tłuszcz rozgrzać na patelni, przesmażyć na nim pokrojone w plastry pomidory. Oprószyć solą  i papryką. Wbić jaja i smażyć na małym ogniu. Gdy białka się zetną, posypać zieleniną.


Kluski śląskie

Kluski śląskie

Składniki:
1 kg ziemniaków,
250 g mąki ziemniaczanej,
jajko,
łyżka masła,
szczypta soli
Ziemniaki obrać, ugotować,  bardzo dokładnie utłuc. Podzielić na 4 części. Zabrać 1 część, wsypać w to miejsce mąkę ziemniaczaną, posolić, dodać żółtko, masło. Zagnieść. Formować kulki, lekko spłaszczyć, zrobić dziurkę palcem. Wodę posolić,  gotować.  Wrzucić kluski i gotować aż do wypłynięcia na wierzch.
Filet z kurczaka w sosie własnym

Filet z kurczaka w sosie własnym

Składniki:
podwójny filet z kurczaka,
2 łyżki oliwy,

sól, pieprz, czerwona papryka słodka
ziele angielskie, liść laurowy,
pół kubka śmietany,

2 łyżki mąki

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, przyprawić  i pokroić na mniejsze części. Na  oliwie podsmażyć kurczaka z obu stron, podlać ciepłą wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić ok. 30 min podlewając wodą. Na talerzyk wyciągnąć mięso. Śmietanę rozmieszać z dwiema łyżkami wody, dodać mąkę, wymieszać. Wylać na patelnię, mieszać by nie powstały grudki. Do sosu dodać mięso. 


Biszkopt z jabłkami

Biszkopt z jabłkami

Składniki:
- szklanka cukru,
-szklanka mąki,
- 6 jajek,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 7-8 jabłek,
- 2 galaretki cytrynowe,


Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i smażymy. Dodajemy galaretki, mieszamy bardzo dokładnie, studzimy. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do piany. Do piany dodajemy też żółtka, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia, wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180 stopni. Gdy biszkopt będzie gotowy, studzimy go i przekrawamy na dwie części. Jabłka wykładamy na jeden placek i przykrywamy drugim.

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami


Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

- 500 ml mleka,

- 250 g mąki,
- 2 jajka,


- szczypta soli,

- 2 łyżki oleju do smażenia


Farsz:


- 500 g kiszonej kapusty,

- 500 g pieczarek,

- cebula,

-sól,
-pieprz


dodatkowo: jajko, bułka tarta i olej do smażenia




Mleko, mąkę, jajka, sól zmiksować na gładką masę.  Smażyć naleśniki na oleju z obu stron. Kapustę obgotować w osolonej wodzie. Odstawić do wystygnięcia, odcisnąć wodę i poszatkować.  Pieczarki umyć, obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć. Do cebuli dodać pieczarki i podsmażyć. Gdy woda odparuje dodać kapustę, doprawić do smaku i dusić ok 15 min.  Na każdy naleśnik nakładać farsz, zwijać krokiety. Krokiety panierować w jajku, bułce i smażyć na złoty kolor. 
Domowy makaron

Domowy makaron

Składniki:
2 szklanki mąki,
3 jaja,
sól,
łyżka letniej wody,




Mąkę przesiać, zrobić dołek, wbić jaja, dodać sól i wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne. ( ok. 10-15 min).
Ciasto przykryć i odstawić na 10 min.  Rozwałkować na cienkie placki i znów pozostawić  do przeschnięcia na 15 min.
Placki posypać mąką i kroić  na cienkie paseczki.  Rozrzucić na stolnicy aby podeschły.
Wodę zagotować ze szczyptą soli oraz odrobiną masła.  Wrzucić makaron i gotować  ok. 5-10 min. Makaron odcedzić. 

Przechowywanie ugotowanego makaronu

Jeśli makaron ma zostać do następnego posiłku należy  należy wymieszać go z masłem lub olejem. Nie będzie się sklejać. Można też od razu po ugotowaniu  włożyć makaron  do zimnej wody i pozostawić w niej  na 15 min, a dopiero potem odcedzić. 

Kotlety sojowe

Kotlety sojowe


Składniki:

- opakowanie kotletów sojowych,
- kostka rosołowa,
- 3 ząbki czosnku,

- 1/2 szkl bułki tartej,
- 0,5 szkl płatków kukurydzianych,
- 2  jajka,







Kotlety sojowe zalać wodą, dodać kostkę rosołową, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować, aż kotlety będą miękkie. Odcedzić i ostudzić. Płatki kukurydziane rozkruszyć i wymieszać z bułką tartą. Kotlety obtaczać w jajku, w płatkach z bułką i smażyć na złoty kolor. 

Murzynek ze serem

Murzynek ze serem

Składniki:

Ciasto:

- 250 g margaryny,
- 1,5 szkl cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 0,5 szkl wody,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa serowa:

- 1/2 kg sera białego półtłustego,
- jajko,
-0,5 szkl cukru,
- pół kostki masła,- budyń śmietankowy w proszku



Margarynę roztopić w rondelku, dodać cukier, kakao, wodę. Zagotować. Odstawić do wystygnięcie. Ubić pianę z białek.  Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem. Na końcu dodać pianę. Delikatnie wymieszać.
Ser przecisnąć przez praskę. Jajko, cukier i masło utrzeć na puszystą masę, dodać budyń i na końcu dodać ser. Wymieszać.
Ciasto wylać na blachę. Wyłożyć ser. Piec ok. 40 min w temp. 170 stopni. 
Gołąbki z ryżem i mięsem

Gołąbki z ryżem i mięsem


Składniki:

główka kapusty,
250 g mielonej wieprzowiny,
250 g ryżu,
litr wywaru,

cebula,
60 g masła,
sól, pieprz


Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przepłukać zimną wodą. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na maśle, dodać mięso, podsmażyć razem.  Do ryżu wrzucić mięso z cebulą, jajo, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.  Z kapusty usuwamy głąb, wkładamy ją do wrzącej wody na ok. 10 min.  Z kapusty oddzielamy liście, osuszamy je i tłuczkiem zbijamy nerw liścia. Kilka liści kładziemy na dnie garnka.  Na każdy liść nakładamy farsz i ciasno zwijamy w rulon, brzegi zawijamy. Gołąbki układamy w rondlu. Całość zalewamy wywarem. Dusimy na wolnym ogniu ok. 2 h. Gołąbki podajemy z dowolnym sosem. 

Sposób na świeże banany

Aby banany zachowały świeżość przez kilka dni należy miejsce, w którym stykają się ze sobą ogonki bananów owinąć folią spożywczą. Banany będą świeże kilka dni dłużej!


Marchewka zasmażana z groszkiem

Marchewka zasmażana z groszkiem

Składniki:
- 4 marchewki,
- puszka groszku konserwowego,
-  2 łyżki masła,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1/2 szklanki wody,
- 0,5 łyżeczki soli,
- łyżka mąki pszennej


Marchew myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.  Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą.  Doprawiamy solą i cukrem.  Gotujemy, aż marchewka będzie miękka.  Odcedzamy groszek. Dodajemy do marchewki.  Dodajemy masło i mąkę, mieszamy. Można jeść zarówno na ciepło jak i zimno. 

Kapusta pekińska zasmażana z kurczakiem

Kapusta pekińska zasmażana z kurczakiem


Składniki:

2 kapusty pekińskie
2 cebule
filet z kurczaka
olej
2 kostki rosołowe
pieprz
sól
3 łyżki mąki
3 łyżki masła



Kapustę pekińską poszatkować. Cebule obrać, pokroić w krążki i podsmażyć na oleju. Fileta pokroić w drobne kawałki, przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na oleju. Wszystkie składniki włożyć do jednego garnka, dodać 2 kostki rosołowe, podlać wodą i dusić 40 min pod przykryciem.  Z masła i mąki zrobić zasmażkę i dodać do kapusty.
Gołąbki z kapusty pekińskiej

Gołąbki z kapusty pekińskiej

Składniki:
główka kapusty pekińskiej
2 torebki ryżu
0,5 kg mięsa mielonego
kostka rosołowa
pieprz, sól - wg uznania
kilka łyżek koncentratu pomidorowego


Liście kapusty pekińskiej sparzyć we wrzącej wodzie, odciąć większe białe części.  Ryż lekko podgotować, odcedzić, zostawić do wystygnięcia. Do mięsa mielonego dać ryż, wymieszać dokładnie, przyprawić do smaku. Na liść kłaść mięso i zawijać.  W garnku ciasno układać gołąbki. Zalać je wodą, dodać kostkę rosołową i gotować przez ok. 1 h.
Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger