Zupa meksykańska z mięsem mielonym
- 500 g mięsa mielonego
- puszka zielonego groszku
- puszka fasoli konserwowej czerwonej
- puszka fasoli konserwowej białej
- puszka pomidorów
- puszka kukurydzy
- 2 cebule czerwone
- 2 ząbki czosnku
- kostka rosołowa lub bulion
- ½ opakowania papryki ostrej
- ½ opakowania papryki słodkiej
- sól, pieprz
- 1 koncentrat pomidorowy
Na patelnię wrzucamy mięso mielone. Dodajemy ½ opakowania papryki ostrej i ½ opakowania papryki słodkiej, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Mięso mielone smażymy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę. Całość smażymy kilka minut.
W garnku gotujemy bulion lub wodę z kostką rosołową.
Dodajemy podsmażone mięso mielone z cebulą i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.
Dodajemy kukurydzę, fasolę, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dodajemy odsączony groszek i gotujemy parę minut.
Podajemy z ryżem lub z pieczywem.
W garnku gotujemy bulion lub wodę z kostką rosołową.
Dodajemy podsmażone mięso mielone z cebulą i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut.
Dodajemy kukurydzę, fasolę, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dodajemy odsączony groszek i gotujemy parę minut.
Podajemy z ryżem lub z pieczywem.