Zupa meksykańska z mięsem mielonym

Zupa meksykańska z mięsem mielonym



  • 500 g mięsa mielonego
  • puszka zielonego groszku
  • puszka fasoli konserwowej czerwonej
  • puszka fasoli konserwowej białej
  • puszka pomidorów
  • puszka kukurydzy
  • 2 cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • kostka rosołowa lub bulion
  • ½ opakowania papryki ostrej
  • ½ opakowania papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • 1 koncentrat pomidorowy
Na patelnię wrzucamy mięso mielone. Dodajemy ½ opakowania papryki ostrej i ½ opakowania papryki słodkiej, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Mięso mielone smażymy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę. Całość smażymy kilka minut. 
W garnku gotujemy bulion lub wodę z kostką rosołową. 
Dodajemy podsmażone mięso mielone z cebulą i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. 
Dodajemy kukurydzę, fasolę, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Dodajemy odsączony groszek i gotujemy parę minut.
Podajemy z ryżem lub z pieczywem. 
Przekładaniec z bitą śmietaną

Przekładaniec z bitą śmietaną


  • Biszkopt: 4 jaja
  • 3/4 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka octu
  • 2 kisiele truskawkowe
  • Pianka: 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • galaretka truskawkowa
  • galaretka cytrynowa
  • bita śmietana: 300 ml śmietanki kremówki
  • galaretka brzoskwiniowa
  • dodatkowo: czekolada gorzka
  • opakowanie biszkoptów
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z kisielem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do piany. Na końcu dodajemy olej i ocet. Mieszamy. Przekładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 25 min.

Pianka: Mleko ubijamy na sztywno. Dzielimy na dwie części.
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Do 1 części dodajemy galaretkę czerwoną, do drugiej żółtą. Mieszamy. 

Bita śmietana: Śmietankę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Wlewamy do bitej śmietany, mieszamy.

Na wystudzony biszkopt wykładamy żółtą piankę, na to czerwoną piankę, wykładamy biszkopty i bitą śmietanę.

Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.

Kurczak pod pierzynką

Kurczak pod pierzynką



  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 marchewki
  • por
  • 2 pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
Kurczaka oczyścić, przekroić na pół.
Musztardę wymieszać z mlekiem. Warzywa zetrzeć na tarce, poddusić na maśle.
Filety przyprawić solą i pieprzem, z jednej strony posmarować musztardą i wyłożyć na nie warzywa. Ułożyć na blaszce i piec ok. 30 min.
Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger