Przekładaniec z bitą śmietaną


  • Biszkopt: 4 jaja
  • 3/4 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka octu
  • 2 kisiele truskawkowe
  • Pianka: 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • galaretka truskawkowa
  • galaretka cytrynowa
  • bita śmietana: 300 ml śmietanki kremówki
  • galaretka brzoskwiniowa
  • dodatkowo: czekolada gorzka
  • opakowanie biszkoptów
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z kisielem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do piany. Na końcu dodajemy olej i ocet. Mieszamy. Przekładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 25 min.

Pianka: Mleko ubijamy na sztywno. Dzielimy na dwie części.
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Do 1 części dodajemy galaretkę czerwoną, do drugiej żółtą. Mieszamy. 

Bita śmietana: Śmietankę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Wlewamy do bitej śmietany, mieszamy.

Na wystudzony biszkopt wykładamy żółtą piankę, na to czerwoną piankę, wykładamy biszkopty i bitą śmietanę.

Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger