Chrupiące pałeczki z kurczaka w piwie

Chrupiące pałeczki z kurczaka w piwie


6 pałek z kurczaka,
butelka jasnego piwa, 
cebula,
100 ml musztardy,
100 ml oliwy z oliwek,
3 ząbki czosnku,
łyżka papryki słodkiej,
sól, pieprz

Mięso oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.  Do miseczki wlać piwo. Do piwa dodać musztardę oraz oliwę z oliwek, wszystko dokładnie wymieszać.  Cebulę i czosnek obrać i posiekać, wrzucić do piwa. Doprawić przyprawami. Marynatą natrzeć mięso i odstawić na kilka godzin. Pałki ułożyć na blasze i  piec ok 50 min w temp. 190 stopni. 

Młode ziemniaki w sosie koperkowym

Młode ziemniaki w sosie koperkowym



600 g młodych ziemniaków,
łyżeczka soli,
margaryna do smażenia,
pęczek koperku,
2 cebule dymki,
2 szkl bulionu,
listek laurowy,
serek topiony śmietankowy lub z szynką,
opcjonalnie do zagęszczenia mąką ze śmietaną

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Koperek drobno siekamy, cebulkę wraz ze szczypiorkiem  drobno kroimy. Koperek z cebulką podsmażamy na margarynie, zalewamy bulionem, wrzucamy listek laurowy i zagotowujemy ok. 20 min.  Wkładamy serek topiony, gotujemy i mieszamy aż do rozpuszczenia.   Sos możemy zagęścić mąkę ze śmietaną.  Kilka minut podgrzewamy.

Sosem polewamy ziemniaki.

Sałatka warstwowa z kurczakiem i brokułami

Sałatka warstwowa z kurczakiem i brokułami



1 średni brokuł,
kilka kropel soku z cytryny,
20 dkg sera żółtego,
pęczek rzodkiewek,
jeden średni ogórek,
5 jajek,
duży filet z kurczaka,
sól, pieprz, papryka słodka,
mały majonez,
olej słonecznikowy

Brokuł dzielimy na różyczki, płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. W garnku zagotowujemy posoloną wodę wraz z kilkoma kroplami soku z cytryny.  Do gotującej się wody wrzucamy brokuł i gotujemy ok. 5 min. Ugotowany brokuł wkładamy na minutę do miski z lodowatą wodą, a potem odcedzamy.

Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Ogórek obieramy, kroimy w półplasterki.

Rzodkiewkę myjemy i  kroimy w plasterki.

Jajka gotujemy w osolonej wodzie ok. 8,5 min. Wyjmujemy jajko z wrzątku, zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie.  Obieramy ze skorupki i kroimy w ćwiartki.

Fileta myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobne kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy na oleju.

Sałatkę kładziemy warstwami: brokuł, ogórki, majonez, kurczak, ser żółty, majonez, rzodkiewka, jajka ( przyprawione solą, papryką) majonez i dekorujemy różyczkami brokułu.







Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger