Naleśniki ze serem w budyniu

Naleśniki ze serem w budyniu



  • Ciasto naleśnikowe: 2 szkl mleka
  • 1,5 szkl mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • Nadzienie serowe: ser śmietankowy - 1 opakowanie
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • sos budyniowy: budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • łyżeczka masła
  • polewa: 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 15 dag margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • dodatkowo : 0,5 szkl mleka
  • 3 łyżki bułki tartej
Z mleka, jajka, mąki i soli przygotować ciasto naleśnikowe. 
Na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki. 
Ser połączyć z cukrem wanilinowym, cukrem i śmietaną.
Naleśniki posmarować farszem i zrolować. 
Każdy naleśnik zamoczyć w mleku i obtoczyć w bułce tartej.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i dobrze podgrzać.
Z 1 litra zimnego mleka odlać 1 szklankę wsypać do niej połowę opakowania budyniu i dobrze wymieszać. .
Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek, dodać masło i mieszać do momentu zagotowania.
Przygotować polewę: wszystkie składniki wymieszać, podgrzewać, nie gotować.

Naleśniki podawać z sosem budyniowym i polewą.
Pierogi ze serem na słodko

Pierogi ze serem na słodko


  • Ciasto: 2 szkl mąki
  • szklanka gorącej wody
  • łyżka oleju
  • farsz: 500 g twarogu w kostce
  • 4 łyżki cukru
  • 3 żółtka
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, do wody dodać olej i wlać do mąki. 
Całość wymieszać łyżką a potem wyrobić dłonią. Wyrabiać ok. 5 min.
Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć na 30 min.

Farsz: Twaróg rozgnieść widelcem, dodać cukier, żółtka i wymieszać.

Ciasto podzielić na 3 części. Każde z nich rozwałkować, podsypując mąką. Z ciasta wykrawać koła, na środku każdego kłaść farsz i zlepiać. 

W garnku zagotować lekko osoloną wodę, pierogi wrzucać na wrzątek. Kiedy wypłyną gotować ok 3 min.

Andrut z kisielem

Andrut z kisielem



  • paczka wafli
  • pół szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 białka
  • kisiel truskawkowy
  • cukier waniliowy
  • łyżka octu
Wodę z octem i cukrem gotujemy, aż zacznie tężeć. 
Białka ubijamy na sztywną pianę. 
Do białek powoli dodajemy syrop z wody, octu i cukru cały czas miksując.
Do powstałej masy dodajemy kisiel i cukier waniliowy, dalej miksujemy.
Masą przekładamy wafle i zostawiamy na kilkanaście minut aby masa stężała
.
Pijana śliwka w czekoladzie

Pijana śliwka w czekoladzie



  • Biszkopt : 6 dużych jajek
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki oleju
  • Krem:3 żółtka
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5l mleka
  • 30 dag masła
  • 3-4 łyżki nutelli
  • nadzienie:5o dag suszonej śliwki kalifornijskiej
  • 1,5 szkl wódki
  • polewa:2 gorzkie czekolady
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szkl kwaśnej śmietany
Białka oddzielić od żółtek. Białka zmiksować ze szczyptą soli, pod koniec dodać stopniowo cukier i ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia. 
Do jajecznej masy dodawać partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszać łyżką. 
Na koniec wlać do masy olej i dokładnie mieszać łyżką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do przygotowanej formy, wyrównać łyżką i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180*C na ok. 30 - 35 minut.
Wyjąć ciasto z pieca i pozostawić do ostudzenia. 
Biszkopt przekroić na dwa blaty.

Krem: Budynie rozpuścić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do gotującego się wlać budynie i mieszać do zgęstnienia. 
Ostudzić.
Masło utrzeć z żółtkami, dodawać po łyżce budyniu i wszystko razem ucierać. Na końcu dodać nutellę. Wymieszać.

Nadzienie: Śliwki zalać wódką i odstawić na 12 h. 

Polewa: Czekoladę rozpuścić z masłem, dodać śmietanę, wymieszać.

Biszkopt nasączyć wódką ze śliwek. Przełożyć połową kremu. Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć drugą część kremu, śliwki, oblać polewą.
Andrut z masą kakaową

Andrut z masą kakaową


  • Andrut
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
Margarynę ,mleko, cukier i kakao zagotować na wolnym ogniu.
Jajka roztrzepać osobno i stopniowo wlewać do gotującej masy, cały czas mieszając trzepaczką. Chwilkę pogotować. Trochę ostudzić i smarować wafle.

Ciasto makowo - kokosowe

Ciasto makowo - kokosowe


  • Ciasto makowe: pół kostki margaryny
  • 10 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szklanka maki pszennej
  • szklanka sypkiego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt: 4 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem kokosowy : 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 10 łyżek wiórków kokosowych
  • żółtko
  • 200 g masła
  • 1,5 szkl cukru pudru

Ciasto makowe:
Margarynę roztopić i ostudzić.
Białka ubić z cukrem na sztywno.
Do białek dodać margarynę, zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz makiem. Wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę i piec ok. 40 min.

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem dodać na sztywno, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać razem. Wylać na blaszkę i piec ok. 20 min.

Masa:
Mąkę, żółtko oraz wiórki kokosowe wymieszać ze szklanką mleka. 2 szklanki mleka zagotować , wlać mieszankę kokosową, mieszać, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć z cukrem pudrem i zmiksować z masą kokosową. 

Na ciasto makowe wylać 2/3 masy kokosowej, przykryć biszkoptem, wyłożyć pozostały krem.

Ciasto udekorować prażonym kokosem.

Puszysty sernik

Puszysty sernik


  • 1,5 kg sera z wiaderka
  • 1 kostka masła + 1/3 kostki masła na spód
  • 10 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • duża paczka herbatników
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.
Masło, żółtka, cukier, ser, budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny wymieszać mikserem. 
Do masy dodać ubite białka i wymieszać za pomocą łyżki.
Masę wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pokruszonymi herbatnikami wymieszanymi z masłem.
Piec 60 min w 180 stopniach. 
Po upieczeniu pozostawić 10 min w wyłączonym piekarniku. 

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa


  • 8 ziemniaków
  • 6 marchewek
  • 2 pietruszki
  • seler
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 6 ogórków korniszonów
  • 1 puszka groszku zielonego, konserwowego
  • majonez
  • sól pieprz
Warzywa umyć i ugotować. Jajka ugotować na twardo. Powyższe składniki, gdy przestygną obrać i pokroić na drobną kostkę. Puszkę groszku zielonego konserwowego odsączyć. Ogórki drobno posiekać. Wszystkie składniki dać do dużej misy, Dodać majonez, przyprawy, wszystko razem wymieszać. Odstawić sałatkę do lodówki, by wszystkie składniki się ze sobą przegryzły.

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger