Pijana śliwka w czekoladzie



  • Biszkopt : 6 dużych jajek
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki oleju
  • Krem:3 żółtka
  • 0,5 szkl cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5l mleka
  • 30 dag masła
  • 3-4 łyżki nutelli
  • nadzienie:5o dag suszonej śliwki kalifornijskiej
  • 1,5 szkl wódki
  • polewa:2 gorzkie czekolady
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szkl kwaśnej śmietany
Białka oddzielić od żółtek. Białka zmiksować ze szczyptą soli, pod koniec dodać stopniowo cukier i ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia. 
Do jajecznej masy dodawać partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszać łyżką. 
Na koniec wlać do masy olej i dokładnie mieszać łyżką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do przygotowanej formy, wyrównać łyżką i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180*C na ok. 30 - 35 minut.
Wyjąć ciasto z pieca i pozostawić do ostudzenia. 
Biszkopt przekroić na dwa blaty.

Krem: Budynie rozpuścić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do gotującego się wlać budynie i mieszać do zgęstnienia. 
Ostudzić.
Masło utrzeć z żółtkami, dodawać po łyżce budyniu i wszystko razem ucierać. Na końcu dodać nutellę. Wymieszać.

Nadzienie: Śliwki zalać wódką i odstawić na 12 h. 

Polewa: Czekoladę rozpuścić z masłem, dodać śmietanę, wymieszać.

Biszkopt nasączyć wódką ze śliwek. Przełożyć połową kremu. Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć drugą część kremu, śliwki, oblać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger