Ciasto makowo - kokosowe


  • Ciasto makowe: pół kostki margaryny
  • 10 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szklanka maki pszennej
  • szklanka sypkiego maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt: 4 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem kokosowy : 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 10 łyżek wiórków kokosowych
  • żółtko
  • 200 g masła
  • 1,5 szkl cukru pudru

Ciasto makowe:
Margarynę roztopić i ostudzić.
Białka ubić z cukrem na sztywno.
Do białek dodać margarynę, zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz makiem. Wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę i piec ok. 40 min.

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem dodać na sztywno, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać razem. Wylać na blaszkę i piec ok. 20 min.

Masa:
Mąkę, żółtko oraz wiórki kokosowe wymieszać ze szklanką mleka. 2 szklanki mleka zagotować , wlać mieszankę kokosową, mieszać, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć z cukrem pudrem i zmiksować z masą kokosową. 

Na ciasto makowe wylać 2/3 masy kokosowej, przykryć biszkoptem, wyłożyć pozostały krem.

Ciasto udekorować prażonym kokosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger