Rolada drożdżowa z makiem

Rolada drożdżowa z makiem



  • Ciasto: 50 g świeżych drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5,5 szkl mąki
  • 100 g masła, roztopionego
  • Masa: 2 szklanki maku + mleko do namoczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 4 łyżki orzechów włoskich posiekanych
  • 50 g masła
  • 2 białka
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • łyżka wody
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut aż się spienią.

Dodać cukier (1/2 szklanki) i skórkę cytrynową, dodać jajka, a następnie żółtka, stale mieszając trzepaczką. Dodać sól.

Dodawać mąkę, około 5 szklanek. Dodać roztopione masło i zagniatać ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne.

Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Mak wsypać do rondelka i namoczyć w mleku (dodać tyle mleka, aby przykryło mak). Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Odcedzić, zmiksować mak w blenderze. Dodać cukier, miód, rodzynki, orzechy, masło i białka, wymieszać.

Ciasto zagnieść, przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na pół i rozwałkować na płaty o szerokości 25 cm. Na każdy nałożyć połowę nadzienia, zostawiając 1 cm od brzegu. Zwinąć w roladę.

Przełożyć na natłuszczoną blaszkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Rolady posmarować po wierzchu jajkiem rozmieszanym z łyżką wody. Piec przez 40 minut na złoty kolor.
Sernik na herbatnikach z musem brzoskwiniowym

Sernik na herbatnikach z musem brzoskwiniowym



  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 600g twarogu z wiaderka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 125 g miękkiego masła
  • 250 g herbatników maślanych
  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia i włożyć do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach zimnej wody. Mleko zagotować i rozpuścić w nim żelatynę. Ostudzić.
Ser, masło, cukry i żółtka zmiksować przez kilka minut na gładką masę.
Dodać ostudzone mleko, wymieszać i wstawić do stężenia na ok. pół godziny do lodówki.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na dnie ciasteczka maślane. Zalać masą serową.

Brzoskwinie odsączyć, zmiksować. Masę podgrzać, dodać galaretki, wymieszać i ostudzić. Masę przełożyć na ser.
Wstawić do lodówki
Strucla z jabłkami

Strucla z jabłkami



  • 500g mąki
  • 30g świeżych drożdży
  • 120g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 200ml mleka
  • 70g miękkiego masła
  • 1kg jabłek
  • 0,5 szklanki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • jajko
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zalać letnim mlekiem, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić by drożdże ruszyły.
Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru i szczyptę soli.
Gdy drożdże urosną wlać je do miski z mąką, dodać roztrzepane jajka oraz miękkie masło i wyrobić elastyczne ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, przykryć je ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i podsmażyć na małym ogniu, często mieszając. Po ok. 5-7 minutach smażenia, jabłka zdjąć z palnika, dodać cynamon, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40x20 cm . Na ciasto wyłożyć prażone jabłka i zwinąć tak jak roladę zaczynając od dłuższego boku. Roladę przeciąć na połowę i umieścić w wyłożonych papierem do pieczenia keksówkach. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Wyrośnięte strucle posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. 40 minut. 
Sałatka chrzanowa z ryżem  i szynką

Sałatka chrzanowa z ryżem i szynką



  • 2 torebki ugotowanego ryżu
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka groszku zielonego
  • 30 dag szynki konserwowej
  • puszka ananasów
  • 2 świeże papryki
  • majonez
  • 2 łyżki chrzanu ostrego
Ryż ugotować, odcedzić.
Szynkę pokroić w małe kawałki. Ananasa odsączyć i pokroić w małe kawałki. Fasolę, groszek, kukurydzę odcedzić. Paprykę umyć, pokroić w małe kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, chrzan.
Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger