Strucla z jabłkami



  • 500g mąki
  • 30g świeżych drożdży
  • 120g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 200ml mleka
  • 70g miękkiego masła
  • 1kg jabłek
  • 0,5 szklanki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • jajko
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zalać letnim mlekiem, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić by drożdże ruszyły.
Do miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru i szczyptę soli.
Gdy drożdże urosną wlać je do miski z mąką, dodać roztrzepane jajka oraz miękkie masło i wyrobić elastyczne ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski, przykryć je ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i podsmażyć na małym ogniu, często mieszając. Po ok. 5-7 minutach smażenia, jabłka zdjąć z palnika, dodać cynamon, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40x20 cm . Na ciasto wyłożyć prażone jabłka i zwinąć tak jak roladę zaczynając od dłuższego boku. Roladę przeciąć na połowę i umieścić w wyłożonych papierem do pieczenia keksówkach. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Wyrośnięte strucle posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez ok. 40 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger