Rolada drożdżowa z makiem



  • Ciasto: 50 g świeżych drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5,5 szkl mąki
  • 100 g masła, roztopionego
  • Masa: 2 szklanki maku + mleko do namoczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 4 łyżki orzechów włoskich posiekanych
  • 50 g masła
  • 2 białka
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • łyżka wody
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut aż się spienią.

Dodać cukier (1/2 szklanki) i skórkę cytrynową, dodać jajka, a następnie żółtka, stale mieszając trzepaczką. Dodać sól.

Dodawać mąkę, około 5 szklanek. Dodać roztopione masło i zagniatać ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne.

Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Mak wsypać do rondelka i namoczyć w mleku (dodać tyle mleka, aby przykryło mak). Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Odcedzić, zmiksować mak w blenderze. Dodać cukier, miód, rodzynki, orzechy, masło i białka, wymieszać.

Ciasto zagnieść, przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, podzielić na pół i rozwałkować na płaty o szerokości 25 cm. Na każdy nałożyć połowę nadzienia, zostawiając 1 cm od brzegu. Zwinąć w roladę.

Przełożyć na natłuszczoną blaszkę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Rolady posmarować po wierzchu jajkiem rozmieszanym z łyżką wody. Piec przez 40 minut na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger