Rolada omletowa z kurczakiem i pieczarkami

Rolada omletowa z kurczakiem i pieczarkami



  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 30 dag sera żółtego
  • 4 jaja
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • sól, pieprz
Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Jajka rozbić, dodać ser i majonez.
Wszystko wymieszać razem i wylać na blachę. (25x36 ) wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piec ok. 15 min w temp. 180 st.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 
Cebulę zeszklić na patelni. Do cebuli dodać obrane, pokrojone pieczarki. Całość dusić, pod koniec dodać sól i pieprz. 
Pierś umyć, osuszyć, rozbić cienko, oprószyć solą i pieprzem. 
Pierś wyłożyć na gorący omlet, na niej ułożyć pieczarki i zwinąć jak roladę. Piec ok. 25 min w temp. 180 st.


Murzynek z biszkoptami i dżemem - kocie oczy

Murzynek z biszkoptami i dżemem - kocie oczy



  • 350 g mąki
  • 375 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jaja
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g biszkoptów
  • 3 łyżki dżemu
  • margaryna Kasia
W rondelku zagotować margarynę, cukier, kakao i 6 łyżek wody. 
Ostudzić.
Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę. Do letniej masy dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i na końcu pianę. 
Prostokątną formę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do formy wlać połowę ciasta. 
Biszkopty skleić dżemem po dwa i ułożyć na cieście jeden obok drugiego w równych rzędach.
Całość zalać drugą połową ciasta i piec 50 min. w 180 st. C.
Po przekrojeniu zimnego ciasta (przez środek biszkoptów) pojawią się „kocie oczy.”
Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger