Produkty, których nie należy zamrażać
1. Śmietana, majonez, jogurt - bo się warzą,
2. Jajka na twardo, bo mogą stać się gumowate,
3. Wyroby mączne, bo mogą stracić konsystencję,
4. Sery żółte, gdyż zamrożone w dużych kawałkach mogą się kruszyć,
5. Owoce morza, bo najczęściej były już zamrożone podczas transportu.
6. Ryby, jeśli nie mamy pewności czy są świeże.
7. Rzodkiewki,
8. Ziemniaki,
9. Kalafior,
10. Cebula,
11. Grzyby, ponieważ tracą smak,
12. Butelki z gazowanymi napojami, bo mogą eksplodować
2. Jajka na twardo, bo mogą stać się gumowate,
3. Wyroby mączne, bo mogą stracić konsystencję,
4. Sery żółte, gdyż zamrożone w dużych kawałkach mogą się kruszyć,
5. Owoce morza, bo najczęściej były już zamrożone podczas transportu.
6. Ryby, jeśli nie mamy pewności czy są świeże.
7. Rzodkiewki,
8. Ziemniaki,
9. Kalafior,
10. Cebula,
11. Grzyby, ponieważ tracą smak,
12. Butelki z gazowanymi napojami, bo mogą eksplodować
Kolorowa rozkosz
Biszkopt:
5 jajek
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:puszka mleka skondensowanego
5 galaretek różnego koloru ,w tym 2 tego samego (na wierzch)
5 jajek
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:puszka mleka skondensowanego
5 galaretek różnego koloru ,w tym 2 tego samego (na wierzch)
Sposób wykonania: Biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Dodajemy cukier puder, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy żółtka i lekko mieszamy. Wylewamy na blaszkę o wymiarach 35x28cm Pieczemy 30 min. Wyjmujemy i studzimy. Mleko skondensowane ubijamy na sztywno. 3 galaretki rozpuszczamy w szklance wody – każdą z osobna. Gdy wystygną do każdej dodajemy po 1/3 ubitego mleka. Dobrze mieszamy. Na biszkopt wylewamy po 3 łyżki każdej z mas zaczynając od środka. Wstawiamy na 30 min. do lodówki. 2 galaretki rozpuszczamy w wodzie (wg przepisu na opakowaniu) i wylewamy na masę. Wstawiamy do lodówki, aż do zastygnięcia galaretek.
Kotlety panierowane w krakersach
2 piersi z kurczaka
100 g krakersów
duży jogurt naturalny
sól
pieprz
100 g krakersów
duży jogurt naturalny
sól
pieprz
Kurczaka umyć, osuszyć oraz oczyścić. Rozbić na mniejsze kotlety. Do miski wlać jogurt, przyprawić go solą i pieprzem. W jogurcie zanurzyć mięso i pozostawić w lodówce na 40 min. Krakersy partiami wkładać do woreczka i rozbijać tłuczkiem na okruchy. Kurczaka dokładnie obtaczać w krakersach. Na blaszce wyłożonej pergaminem układać kotlety. Piec ok. 35 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Andrut z masą kokosową
wafel, 1 opakowanie
1 marmolada
kostka masła/margaryny
100 g zielonych wiórek kokosowych
1/2 szkl mleka
3 łyżki cukru
opakowanie okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
Mleko ugotować z cukrem. Na gotujące się wsypać wiórki kokosowe i gotować ok 10 min, ciągle mieszając. Masło zmiksować, stopniowo dodawać ostudzony kokos i dalej miksować. Przełożyć wafel w kolejności: wafel-marmolada-wafel-masa kokosowa-biszkopty-masa kokosowa-wafel-marmolada-wafel
Pierogi z mortadelą
0,5 kg mąki,
3 jaja,
3 łyżki gorącej wody,
szczypta soli,
30 dag mortadeli,
mała cebulka,
tłuszcz
3 jaja,
3 łyżki gorącej wody,
szczypta soli,
30 dag mortadeli,
mała cebulka,
tłuszcz
Wykonanie:
Ciasto zagnieść z 2 jajkami, wodą, solą. Rozwałkować ciasto.
Mortadelą, cebulę zmielić w maszynce. Wymieszać z jajkiem, doprawić. Z ciasta wycinać kółka. Nakładać farsz, zakleić. Gotowe pierogi wrzucić na wrzątek z olejem, gotować aż do wypłynięcia pierogów na wierzch.
Mortadelą, cebulę zmielić w maszynce. Wymieszać z jajkiem, doprawić. Z ciasta wycinać kółka. Nakładać farsz, zakleić. Gotowe pierogi wrzucić na wrzątek z olejem, gotować aż do wypłynięcia pierogów na wierzch.
Jagodowiec z kaszą manną
1 l mleka,
3 małe opakowania herbatników,
kostka margaryny,
3/4 szkl cukru,
szklanka kaszy manny,4 łyżeczki żelatyny,
duży słoik jagód
4 łyżki cukru
3 małe opakowania herbatników,
kostka margaryny,
3/4 szkl cukru,
szklanka kaszy manny,4 łyżeczki żelatyny,
duży słoik jagód
4 łyżki cukru
Prostokątną blaszkę o wymiarach 28×23 wyłożyć herbatnikami. Margarynę rozpuścić, dodać mleko, cukier i kaszę mannę, dokładnie mieszać, aż masa będzie gęsta. Masę wyłożyć na herbatniki. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody, wymieszać i odstawić na 5 min.
Jagody zmiksować z cukrem, dodać żelatynę, wymieszać i wyłożyć na masę z kaszy. Odstawić do zastygnięcia.
Jagody zmiksować z cukrem, dodać żelatynę, wymieszać i wyłożyć na masę z kaszy. Odstawić do zastygnięcia.
Kuleczki ryżowe
2 torebki ryżu,
2 szklanki wody,
kostka rosołowa,
jajko,
łyżka bułki tartej
łyżką mąki,pieprz, sól
natka pietruszki
2 szklanki wody,
kostka rosołowa,
jajko,
łyżka bułki tartej
łyżką mąki,pieprz, sól
natka pietruszki
Wykonanie:
Wodę zagotować z kostką rosołową, wrzucić ryż i gotować aż do całkowitego wchłonięcia wody w ryż. Uwaga! Należy mieszać by nie przypalić. Przyprawić pieprzem, solą, dodać natkę i odstawić do ostygnięcia. Dodać mąkę, bułkę tartą, wymieszać. Formować kulki, obtaczać w jajku, bułce i smażyć na złoty kolor.
Sernik na zimno z truskawkami
Biszkopt:
3 jajka,
1 szklanka cukru,
szklanka mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru,
szklanka mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
500 g mielonego białego sera,
400 ml śmietanki 30 %,
2 galaretki – ja dałam cytrynowe,
2 śnieżki
dodatkowo: truskawki
400 ml śmietanki 30 %,
2 galaretki – ja dałam cytrynowe,
2 śnieżki
dodatkowo: truskawki
Jajka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Na końcu dodać żółtka, dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem, okrągłej formy. Piec ok. 35 min.
Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Śmietanę ubić ze śnieżkami mikserem. Do śmietany dodać ser, dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo galaretki znów wymieszać.
Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt i ozdobić truskawkami.
Prosty jabłecznik
Biszkopt:
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa
Wykonanie:
Biszkopt:
Jajka rozbić. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i żółtka. Dokładnie wymieszać. Blachę posmarować masłem i posypać mąką. Wylać ciasto i piec ok 45 min w temp. 180 stopni. Biszkopt zostawić do ostygnięcia. Zimny przekroić na pół.
Masa:
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do rondelka aż do rozgotowania. Wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać. Gotową masą przełożyć biszkopt, a górę posypać cukrem pudrem.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do rondelka aż do rozgotowania. Wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać. Gotową masą przełożyć biszkopt, a górę posypać cukrem pudrem.
Zupa pomidorowa ze świderkami
Składniki:
1 kg pomidorów,
kawałek marchewki,
kawałek pietruszki,
sól, pieprz,
kilka łyżek koperku,
makaron świderki
1 kg pomidorów,
kawałek marchewki,
kawałek pietruszki,
sól, pieprz,
kilka łyżek koperku,
makaron świderki
Pomidory umyć i pokroić w małe kawałki. Zalać wodą ok. 800 ml. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Podgotować, aż warzywa będą miękkie. Pomidory przecierać przez sitko, dodać warzywa, wodę, w której się gotowały. Ponownie zagotować, dodać koperek i przyprawić do smaku. Podawać z makaronem – świderki.
Szaszłyki z kurczakiem
2 piersi z kurczaka,
2 papryki: żółta, czerwona,
kilka pieczarek
sól, pieprz,kostka rosołowa
bułka tarta + jajko do panierowania,
olej do smażenia,
patyczki do szaszłyków
2 papryki: żółta, czerwona,
kilka pieczarek
sól, pieprz,kostka rosołowa
bułka tarta + jajko do panierowania,
olej do smażenia,
patyczki do szaszłyków
Kurczaka umyć, osuszyć. Jedną pierś ugotować z dodatkiem kostki rosołowej, ostudzić i pokroić w kostkę. Drugą pierś pokroić przyprawić solą, pieprzem panierować w jajku i bułce i podsmażyć na oleju. Pieczarki przekroić na mniejsze części przyprawić i lekko podsmażyć.
Papryki pokroić na mniejsza kawałki.
Patyki do szaszłyków namoczyć we wodzie. Nabijać na nie kurczaka gotowanego, paprykę, pieczarki i kurczaka smażonego. Piec w piekarniku pół godziny.
Papryki pokroić na mniejsza kawałki.
Patyki do szaszłyków namoczyć we wodzie. Nabijać na nie kurczaka gotowanego, paprykę, pieczarki i kurczaka smażonego. Piec w piekarniku pół godziny.
Roladki z brokułami i serem
1 brokuł,
6 plastrów żółtego sera,
2 piersi z kurczaka,sól, pieprz,
bułka tarta do panierowania + jajko
olej do smażenia,
wykałaczki
6 plastrów żółtego sera,
2 piersi z kurczaka,sól, pieprz,
bułka tarta do panierowania + jajko
olej do smażenia,
wykałaczki
Piersi umyć, osuszyć i rozbić na mniejsze, cienkie kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Brokuł sparzyć wrzątkiem. Na każdym kawałku mięsa układać plasterek sera i 2 różyczki brokułu. Zwinąć w rulon, spiąć wykałaczkami. Panierować w , jajku, bułce i smażyć na oleju.
Sernik bez sera
2 duże jogurty naturalne,
4 jaja
2 budynie śmietankowe,
1/2 szkl oleju,
szkl cukru,
okrągłe biszkopty,
cukier waniliowy
4 jaja
2 budynie śmietankowe,
1/2 szkl oleju,
szkl cukru,
okrągłe biszkopty,
cukier waniliowy
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z 1/2 szkl cukru. Do żółtek dodać: olej, jogurty, budynie, cukier waniliowy, całość zmiksować. Ubić pianę wraz z 1/2 szkl cukru. Obie masy połączyć ze sobą, delikatnie mieszając Tortownicę wyłożyć biszkoptami i wylać na nie ciasto. Piec ok. 45 min.
Żółtka utrzeć z 1/2 szkl cukru. Do żółtek dodać: olej, jogurty, budynie, cukier waniliowy, całość zmiksować. Ubić pianę wraz z 1/2 szkl cukru. Obie masy połączyć ze sobą, delikatnie mieszając Tortownicę wyłożyć biszkoptami i wylać na nie ciasto. Piec ok. 45 min.
Sernik kakaowy
2 szklanki mąki
500 g margaryny
3 łyżki kakao
6 jajek
1 szklanka cukru + 14 łyżek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg białego sera
2 łyżki kaszy manny
500 g margaryny
3 łyżki kakao
6 jajek
1 szklanka cukru + 14 łyżek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg białego sera
2 łyżki kaszy manny
Szklankę cukru, 250 g margaryny, 1/2 szklanki wody oraz 3 łyżki kakao dodać do garnka i rozpuścić ciągle mieszając. Odstawić do ostygnięcia. 2 jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. 2 białka ubić na sztywną masę. Mąkę i pianę dodać do masy. Dokładnie połączyć. Mąkę przesiać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. 2 białka ubić na sztywną masę. Mąkę i pianę dodać do masy. Dokładnie połączyć. Pozostałą margarynę utrzeć z 14 łyżkami cukru. 4 jajka rozbić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy. 4 białka ubić na sztywną pianę. Pianę i zmielony ser dodać do masy. Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżki kaszy manny. Wymieszać. Wyłożyć na masę kakaową. Piec ok. 50 min w temp. 180 stopni.
Rogaliki z jabłkami bez wyrabiania ciasta
ciasto:
2,5 szkl mąki,
0,5 szkl cukru,szczypta soli,
50 g drożdży,
50 g masła,
1,5 szkl mleka,
1 jajko
0,5 szkl cukru,szczypta soli,
50 g drożdży,
50 g masła,
1,5 szkl mleka,
1 jajko
nadzienie:
5 jabłek,
5 łyżek cukru,
odrobina wody
5 łyżek cukru,
odrobina wody
dodatkowo:
jajko do panierowania
Mąkę wsypać do wysokiego garnka, dodać cukier, sól i pokruszone drożdże. Wymieszać. Mleko podgotować z masłem. Lekko wystudzić. Wlać do mąki. Dodać jajko. Wymieszać dokładnie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 min. Ciasto wyjąć z garnka i dać na stolnicę. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na okrągły kształt. Z koła wycinać trójkąty.
Jabłka obrać, pokroić w małe kawałki, dolać wody, dosypać cukru i podsmażyć. Farsz nakładać na trójkąt po stronie szerszej. I od strony szerszej zwijać rogaliki. Poukładać rogaliki na brytfannie, polać jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 min.
Sernik z pianką truskawkową
Składniki:
Biszkopt:
3 jaja,
1 szklanka mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru,
1 szklanka mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru,
Masa serowa:
1 l mleka,
2 szkl cukru,
250 ml śmietany 18 %,
4 jaja,
25 dag margaryny,
2 szkl cukru,
250 ml śmietany 18 %,
4 jaja,
25 dag margaryny,
Pianka truskawkowa:
1 kg truskawek,
4 łyżeczki żelatyny,
100 ml przegotowanej wody
4 łyżeczki żelatyny,
100 ml przegotowanej wody
Białka oddzielić od żółtek. Ubić z cukrem na pianę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, żółtka, wymieszać. Wylać na blachę i piec ok. 35 min. Wystudzić.
Mleko zagotować z cukrem. Śmietanę i jaja roztrzepać, dodać do gotującego się mleka. Mieszać aż powstanie ser. Margarynę zmiksować, dodawać po łyżce sera i dalej miksować. Połowę masy wyłożyć na biszkopt. Na masę ułożyć połówki truskawek.
Na truskawki dać II część masy.
Truskawki zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Jeszcze ciepłą dodać do truskawek. Wymieszać. Wylać na masę. Wstawić do stężenia.
Mleko zagotować z cukrem. Śmietanę i jaja roztrzepać, dodać do gotującego się mleka. Mieszać aż powstanie ser. Margarynę zmiksować, dodawać po łyżce sera i dalej miksować. Połowę masy wyłożyć na biszkopt. Na masę ułożyć połówki truskawek.
Na truskawki dać II część masy.
Truskawki zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Jeszcze ciepłą dodać do truskawek. Wymieszać. Wylać na masę. Wstawić do stężenia.
Miodownik
Ciasto:
* 0,5 kostki margaryny,
*4 łyżki miodu,
*3 jajka,* 2 szkl mąki,
*1,5 łyżeczki sody,
*0,5 szkl cukru pudru
* 0,5 kostki margaryny,
*4 łyżki miodu,
*3 jajka,* 2 szkl mąki,
*1,5 łyżeczki sody,
*0,5 szkl cukru pudru
Masa:
* galaretka truskawkowa
* galaretka winogronowa
*2 kg jabłek
* galaretka truskawkowa
* galaretka winogronowa
*2 kg jabłek
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy, tak aby nie było grudek. Przekładamy do dużej formy i pieczemy ok. 45 min. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i smażymy. Gorące jabłka dzielimy na dwie części. Do 1 części dodajemy galaretkę truskawkową , do 2 – winogronową. Mieszamy. Ostudzony placek przekrawamy na pół. Na jeden placek kładziemy masy. Drugi placek kruszymy i posypujemy masy.
Tiramisu
Biszkopt:
6 jajek
1,5 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
Masa:
2 kremy tiramisu
kakao
Poncz:
400 ml przegotowanej wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Jajka ucieramy z cukrem. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek. Wylewamy do natłuszczonej i posypanej mąką formy o wymiarach 38X25. Pieczemy w 180 stopniach ok 40 min. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 części.
Krem przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Kawę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i nasączamy oba biszkopty.
I biszkopt smarujemy kremem i posypujemy kakao, przykrywamy II biszkoptem, znów smarujemy kremem i posypujemy kakao. Odstawiamy do stężenia.
Sernik na zimno
ciasto:
*5 jajek
*3/4 szkl cukru
*1/2 szkl mąki pszennej
* 2 łyżki kakao
*3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
*5 jajek
*3/4 szkl cukru
*1/2 szkl mąki pszennej
* 2 łyżki kakao
*3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
* 1000 g serka waniliowego Vitello
*1000 ml śmietanki 30 %
*7 łyżeczek żelatyny
*2 czekolady deserowe
*2 czekolady białe
* 5 łyżek wody
* 1000 g serka waniliowego Vitello
*1000 ml śmietanki 30 %
*7 łyżeczek żelatyny
*2 czekolady deserowe
*2 czekolady białe
* 5 łyżek wody
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. wlewamy żółtka i mieszamy do uzyskania puszystej masy. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao i dalej delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do dużej formy i pieczemy ok. 35 min. w 180 stopniach. Biszkopt studzimy.Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy ser waniliowy i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części.Czekoladę deserową łamiemy i stapiamy w kąpieli wodnej. Po przestudzeniu dajemy do masy serowej. 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w małej ilości wody, gdy napęcznieje zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy. Żelatynę wlewamy do masy serowej. Masę serową wylewamy na biszkopt.Do drugiej części masy dodajemy rozpuszczoną w 5 łyżkach wody białą czekoladę oraz rozpuszczone we wrzątku 3 łyżki żelatyny. Wylewamy na masę ciemną i całe ciasto wstawiamy do lodówki. Ciasto można udekorować według własnego uznania np. startą czekoladą.
Łazanki z kapustą
50 dag mąki,1 jajo,
główka kapusty,
4 dag cebuli,
5 dag tłuszczu
główka kapusty,
4 dag cebuli,
5 dag tłuszczu
Ugotować łazanki. Średnią główkę kapusty obgotować w ćwiartkach w wodzie, posiekać, udusić w tłuszczu z obgotowaną i posiekaną cebulą. Gdy kapusta będzie miękka posolić, popieprzyć, wymieszać z łazankami. Rondel wysmarować tłuszczem, wyłożyć łazanki i zapiec na rumiano.
Kotleciki jajeczne
Składniki:
10 ugotowanych jajek + 2 surowe
pół szklanki bułki tartej
pieprz, sól
pęczek szczypiorku
olej do smażenia
10 ugotowanych jajek + 2 surowe
pół szklanki bułki tartej
pieprz, sól
pęczek szczypiorku
olej do smażenia
Ugotowane jajka obieramy, siekamy na drobne kawałeczki. Szczypiorek także drobno kroimy. Dodajemy do jajek wraz z bułką tartą oraz 2 jajkami surowymi. Przyprawiamy. Dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki i smażymy z obu na stron na złoty kolor.
Kantyczka
*2,5 szkl mąki pszennej,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 300 g miękkiego masła,
* 8 jajek,
* 2 szkl cukru pudru,
* 1/2 szkl maku ,
* 300 g biszkoptów ,* 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki,
* 2 czekolady mleczne
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 300 g miękkiego masła,
* 8 jajek,
* 2 szkl cukru pudru,
* 1/2 szkl maku ,
* 300 g biszkoptów ,* 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki,
* 2 czekolady mleczne
* 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 3 części. Do 1 dodać kakao, do 2 mak, do 3 nie dodajemy nic.Formę 35×28 natłuścić i posypać mąką. Do formy wykładamy kolejno warstwy: ciasto kakaowe, biszkopty, dżem, ciasto makowe, biszkopty, dżem, ciasto jasne. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 45 min. Ciasto studzimy. Czekolady topimy z łyżką mleka. Ciepłą polewą zalewamy ciasto.
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
1 kg ziemniaków,
1 cebula,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
2 łyżki masła,
4 jaja,
4 łyżki mąki,
sól, pieprz
1 cebula,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
2 łyżki masła,
4 jaja,
4 łyżki mąki,
sól, pieprz
sos pieczarkowy:
1 cebula,500 g pieczarek,
5 łyżek mąki,
1/2 pęczka natki,
ząbek czosnku,
2 łyżki oleju/ oliwy z oliwek,
0,5 szkl wody,
sól, pieprz
5 łyżek mąki,
1/2 pęczka natki,
ząbek czosnku,
2 łyżki oleju/ oliwy z oliwek,
0,5 szkl wody,
sól, pieprz
Placki: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Cebulkę sparzyć, zetrzeć na tarce, udusić na maśle. Do ziemniaków dodać żółtka, mąkę, pieprz, sól, cebulę oraz śmietanę. Ubić pianę z białek, połączyć z ziemniakami, wymieszać. Łyżką nakładać placki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Sos: Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć, obrać, posiekać i również podsmażyć. Dodać sól, pieprz, wodę. Dusić 20 min. Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę i czosnek. Sos zagęścić mąką i chwilę podgotować. Placki polać sosem.
Sałatka z kalafiorem
kalafior,
puszka kukurydzy,
puszka groszku,
pierś z kurczaka,
główka kapusty pekińskiej,
majonez,
sól, pieprz,
torebka ryżu
puszka kukurydzy,
puszka groszku,
pierś z kurczaka,
główka kapusty pekińskiej,
majonez,
sól, pieprz,
torebka ryżu
Kalafior podzielić na różyczki i obgotować w osolonej wodzie. Ryż ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Kapustę pekińską umyć i poszatkować. Kukurydzę i groszek odsączyć. Kurczaka umyć, oczyścić, przyprawić i ugotować. Po ostudzeniu pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki połączyć, doprawić i wymieszać z majonezem.
Pieczarki faszerowane szpinakiem
500 g pieczarek,
500 g mrożonego szpinaku,
cebula,
sól, pieprz,
2 łyżki masła,
30 dag żółtego sera
500 g mrożonego szpinaku,
cebula,
sól, pieprz,
2 łyżki masła,
30 dag żółtego sera
Pieczarki umyć, oczyścić, odciąć trzonki. Trzonki pokroić na małe kawałki, podsmażyć na maśle bądź oleju wraz z pokrojoną w kostkę cebulę. Na końcu dodać szpinak i chwilę dusić. Farsz przyprawić. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy kapelusze pieczarek. Napełniamy je farszem szpinakowym. Posypujemy startym na tarce serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 35 min.
Krokiety z chleba tostowego z szynką i serem
chleb tostowy,
szynka w plasterkach,
ser żółty w plasterkach,
bułka tarta + jajko do panierowania
sól, pieprz
olej do smażenia
szynka w plasterkach,
ser żółty w plasterkach,
bułka tarta + jajko do panierowania
sól, pieprz
olej do smażenia
Z chleba tostowego odciąć skórki i rozwałkować każdą kromkę z jednej strony. Na każdą kromkę kłaść plasterek szynki i sera. Zwijać krokiety. Jajko roztrzepać, przyprawić solą, pieprzem. Krokiety panierować w jajku, bułce i smażyć na patelni na złoty kolor.
Gołąbki z młodej kapusty
1 młoda kapusta,
2 torebki ryżu,
500 g mięsa mielonego,
jajko,
sól, pieprz, tymianek
4 liście laurowe,
ziele angielskie,
woda z kostkami rosołowymi
olej do smażenia
2 torebki ryżu,
500 g mięsa mielonego,
jajko,
sól, pieprz, tymianek
4 liście laurowe,
ziele angielskie,
woda z kostkami rosołowymi
olej do smażenia
Liście kapusty obgotować we wrzątku ok. 30 min. Wyciągnąć i przestudzić. Usunąć zgrubienia z liści. Mięso podsmażyć na oleju. Przyprawić. Ryż ugotować, wsypać do miski i połączyć z mięsem. Doprawić i wbić jajko. Wymieszać dokładnie. Na liście kłaść gotowy farsz i zwijać gołąbki.
Przygotować wywar: Zagotować wodę z kostkami, dodać liście laurowe, ziele angielskie.
Dno garnka wyłożyć liściami. Na liściach ułożyć gołąbki i zalać je bulionem. Gotować ok. godzinę.
Pierogi ruskie
ciasto:
300 g mąki pszennej
szczypta soli
125 ml wrzącej wody
1 jajko
20 g masła
nadzienie:
500 g sera białego
500 g ziemniaków
cebula
łyżka masła
sól, pieprz
ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać sól. W zagotowanej wodzie roztopić masło, wlewać stopniowo do mąki, mieszać. Dodać jajko, zagnieść ciasto. Wygniatać na podsypanym mąką blacie przez ok 7 min.
Zawinąć w folię, odstawić na 30-35 min. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować. Z ciasta powycinać kwadraty.
Zawinąć w folię, odstawić na 30-35 min. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować. Z ciasta powycinać kwadraty.
nadzienie: Ziemniaki obrać, opłukać, zagotować ze szczyptą soli. Gotować do miękkości. Odcedzić i gorące dokładnie roztłuc. Ser pokruszyć, dodać do ziemniaków i doprawić solą i pieprzem.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać do nadzienia, dokładnie wymieszać.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać do nadzienia, dokładnie wymieszać.
Na kwadraty z ciasta kłaść po łyżce nadzienia i zlepiać dokładnie pierogi.
W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i masła. Jak będzie wrzała, wrzucić pierogi. Gotować aż do czasu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Tort serowy
Biszkopt:
8 jajek
szklanka cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka octu
1,5 szklanki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka oleju
łyżka wody
Masa serowa:
3 jajka
szklanka cukru
2 opakowania serków homogenizowanych
pół szklanki mleka
3 łyżki żelatyny
200 g masła
Bita śmietana:
250 ml śmietanki 30 %
łyżka żelatyny rozpuszczonej w pół szklanki ciepłej, przegotowanej wody
Dodatkowo:
dżem truskawkowy
Wykonanie:
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i dalej ubijamy.
Żółtka wymieszać z octem, proszkiem do pieczenia i dodać do białek. Wymieszać.
Do masy przesiać obie mąki. Dodać olej i wodę. Dokładnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem śniadaniowym. Przelać ciasto. Piec 45 min w temp. 180. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać stopione, przestudzone masło i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do masy. Dodać serki homogenizowane i wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i znów wymieszać.
Na pierwszy krążek dać masę serową, na to wyłożyć dżem. Przykryć drugim krążkiem i znów posmarować masą serową, przykryć kolejnym krążkiem. Śmietanę ubić na sztywno, dodać żelatynę, wymieszać i poczekać aż lekko zastygnie. Wysmarować wierzch i boki tortu.
Ozdobić według uznania.
Ciasto makowe z masą śmietanową
Składniki:
Ciasto z makiem:
- 8 białek,
- szklanka cukru,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki maku,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka cukru,
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki maku,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt:
- 8 żółtek,
- 2 jajka,
- 8 łyżek cukru,
-8 łyżek mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka,
- 8 łyżek cukru,
-8 łyżek mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 1/2 litra śmietany 18 %,
- 2 galaretki czerwone rozpuszczone w 1,5 szkl wody
- 2 galaretki czerwone rozpuszczone w 1,5 szkl wody
WYKONANIE:
Ciasto makowe: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier dalej ubijając, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak. Wymieszać. Piec ok 35 min.
Biszkopt: 2 białka ubić. Dodać cukier, dalej ubijać. Dodać żółtka oraz mąkę z proszkiem. Wymieszać. Piec ok 35 min.
Masa: Przygotować galaretki, ostudzić. Śmietanę ubić, dodać galaretkę. Lekko wymieszać. Na Biszkopt położyć masę i przykryć ciastem makowym. Smacznego!
Prosty brzoskwiniowiec
Składniki:
Biszkopt:
*6 jaj,
*1,5 szkl mąki,
*1 szkl cukru,
*łyżeczka proszku do pieczenia,
*łyżka octu,
*łyżka oleju
*6 jaj,
*1,5 szkl mąki,
*1 szkl cukru,
*łyżeczka proszku do pieczenia,
*łyżka octu,
*łyżka oleju
Masa:
* 2 galaretki cytrynowe,
* masło roślinne,
* 2 budynie waniliowe,
*puszka brzoskwiń
* 2 galaretki cytrynowe,
* masło roślinne,
* 2 budynie waniliowe,
*puszka brzoskwiń
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka, olej i ocet. Delikatnie wymieszać. Masę przelać do dużej formy. Piec w temp. 180 stopni ok. 40 min. Gotowy biszkopt wystudzić. Galaretki rozpuścić w pół litra wody. Budynie rozpuścić w szklance syropu z brzoskwiń. Dodać do galaretek i zagotować. Do gorącej masy dodać masło roślinne i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą. Na wierzch również posmarować masą. Smacznego.
Sałatka grillowa
Składniki:
główka kapusty pekińskiej,
puszka kukurydzy,
2 pomidory.
1 łyżka octu winnego,
3 łyżki oliwy z oliwek,
szczypta soli,
pieprz
puszka kukurydzy,
2 pomidory.
1 łyżka octu winnego,
3 łyżki oliwy z oliwek,
szczypta soli,
pieprz
Liście kapusty oczyścić, posiekać, wrzucić do miski. Kukurydzę odsączyć. Pomidory umyć i pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Przygotować sos : do miseczki wlać ocet, dodać sól i mieszać aż do rozpuszczenia soli. Dodać oliwę. Przyprawić i dokładnie wymieszać. Dodać do sałatki najlepiej 15 min przed podaniem.