Sernik na zimno

Składniki:
ciasto:
*5 jajek
*3/4 szkl cukru
*1/2 szkl mąki pszennej
* 2 łyżki kakao
*3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
* 1000 g serka waniliowego Vitello
*1000 ml śmietanki 30 %
*7 łyżeczek żelatyny
*2 czekolady deserowe
*2 czekolady białe
* 5 łyżek wody
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. wlewamy żółtka i mieszamy do uzyskania puszystej masy. Stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao i dalej delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do dużej formy i pieczemy ok. 35 min. w 180 stopniach. Biszkopt studzimy.Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy ser waniliowy i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części.Czekoladę deserową łamiemy i stapiamy w kąpieli wodnej. Po przestudzeniu dajemy do masy serowej. 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w małej ilości wody, gdy napęcznieje zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy. Żelatynę wlewamy do masy serowej. Masę serową wylewamy na biszkopt.Do drugiej części masy dodajemy rozpuszczoną w 5 łyżkach wody białą czekoladę oraz rozpuszczone we wrzątku 3 łyżki żelatyny. Wylewamy na masę ciemną i całe ciasto wstawiamy do lodówki. Ciasto można udekorować według własnego uznania np. startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger