Prosty jabłecznik

Biszkopt:
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa

Wykonanie:
Biszkopt:
Jajka rozbić. Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę.  Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i żółtka. Dokładnie wymieszać. Blachę posmarować masłem i posypać mąką. Wylać ciasto i piec  ok 45 min w temp. 180 stopni. Biszkopt zostawić do ostygnięcia. Zimny przekroić na pół.
Masa:

Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do rondelka  aż do rozgotowania. Wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać. Gotową masą przełożyć biszkopt, a górę posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger